16.01.2017
LJ
-0° / -6°

14 milijard dolarjev v zameno za nafto in zemeljski plin?

Kitajski predsednik Xi Jinping se mudi na obisku Egipta, med katerim je podpisal vrsto več milijard dolarjev vrednih poslov. Xi je trenutno na bližnjevzhodni turneji, na kateri želi okrepiti gospodarske vezi in kitajski vpliv v regiji.

Xi in al Sisi, srečanje v Kairu
(Foto: AP)

Xi je v Egipt prispel iz Savdske Arabije. Srečal se je egiptovskim kolegom Abdelom Fatahom al Sisijem, nagovoril pa bo tudi predstavnike Arabske lige, ki ima sedež v Kairu. Kitajski predsednik bo obiskal še nov parlament, ki se je nedavno sestal prvič po letu 2012.

Egiptovska televizija je prenašala podpis 21 dvostranskih sporazumov v predsedniški palači v Kairu v prisotnosti voditeljev Egipta in Kitajske. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so posli, med drugim na področju energetike, prometa, kmetijstva, civilnega letalska in nepremičnin, vredni 14 milijard dolarjev.

V prispevku v egiptovskem državnem časniku Al Ahram pred obiskom je Xi izrazil podporo Egiptu, da svoje zadeve vodi brez zunanjega vmešavanja. "Kitajska podpira prebivalstvo Egipta pri sprejemanju neodvisnih odločitev za prihodnost svoje države," je zapisal Xi in izrazil podporo Kairu pri igranju aktivne vloge v regionalnih in mednarodnih zadevah.

Kitajski predsednik se bo po Egiptu odpravil še v Iran. Kitajska sicer ne igra tako velike vloge na Bližnjem vzhodu kot drugi diplomatski akterji, a je ta regija za Peking zelo pomembna, saj je zelo odvisen od njene nafte in zemeljskega plina.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes