BANKE

Z enim dvigom izgubil 18 evrov!

Natisni
Konkretne številke: ob dvigu na bankomatu v tujini imate na izbiro dve možnosti. Samo ena je prava izbira. Preverite, koliko lahko izgubite, če ne veste, katera!

Ob odhodu na dopust je vedno priporočljivo vzeti s seboj nekaj gotovine v lokalni valuti, večje dvige gotovine pa opravite na bankomatih s kartico osebnega računa. Če se odločite za menjavo denarja v tujini, bodite pozorni na menjalni tečaj in morebitno provizijo, ki bi jo zaračunala tuja banka ali menjalnica.

Ugodneje je dvigniti denar na bankomatu v tujini, pri čemer se vam na zaslonu izpišeta dve možnosti:

- dvig s konverzijo v evre ali
- brez konverzije.

Zlato pravilo: v državah zunaj evroobmočja ob dvigu na bankomatih vedno izberite plačilo brez konverzije. Tako se boste izognili morebitnim dodatnim stroškom, ki lahko pri konverziji valut nastanejo zaradi tečajnih razlik. Nakupi s konverzijo – torej ne v lokalni valuti – so praviloma dražji za nekaj odstotkov, zneski pa so lahko še višji.

Najugodneje je, da na katerem koli bankomatu v tujini ob dvigu gotovine izberete izplačilo v lokalni valuti.
Najugodneje je, da na katerem koli bankomatu v tujini ob dvigu gotovine izberete izplačilo v lokalni valuti.FOTO: iStock

Lokalna valuta – na primer 1000 hrvaških kun (135 evrov) – bo ob dvigu brez konverzije na dan prispetja transakcije v unovčenje preračunana po dnevnem menjalnem tečaju kartičnega sistema. Nastopi le tečajna razlika med deviznim kupnim tečajem in deviznim prodajnim tečajem, kar je podobno kot v bančni menjalnici. Ob dvigu s konverzijo v evre pa gre za komercialno storitev. Banka, lastnica bančnega avtomata, oblikuje menjalni tečaj, marža za opravljeno storitev lahko naraste tudi do neverjetnih 10 odstotkov.

Test in konkretne številke

Pri Sberbank so tudi sami testirali dvig s konverzijo in brez nje. Brez konverzije so za dvignjeni znesek 1200 hrvaških kun (162,50 evra) po opravljenem menjalnem tečaju odšteli 162,50 evra, z opravljeno konverzijo v evre pa kar 180 evrov. Razlika med ponujenimi možnostmi dviga je znašala skoraj neverjetnih 18 evrov. Dvignili so tudi 400 hrvaških kun (54 evrov). Ob dvigu brez konverzije so odšteli 54 evrov, v primeru konverzije v evre pa 60 evrov.

V državah brez evra lahko na bankomatu dvignete tudi evre. Vendar se vam ne izplača, saj se iz lokalne valute najprej preračuna v dolarje in šele nato v evre. Zaradi dvojne konverzije nastanejo še višji stroški.

Opozorili bi še na plačevanje izdelkov ali storitev prek POS-terminalov. Če je bila uporabljena konverzija valute na samem prodajnem mestu, mora kupec potrditi izbiro, ki mora biti razvidna na računu. V nasprotnem primeru mora biti uporabljena možnost brez konverzije. Torej vas lahko prodajalec vpraša, ali se boste odločili za plačilo brez konverzije ali s konverzijo. Odgovor je identičen kot pri dvigu na bankomatu: brez konverzije.

Bi ponovili zlato pravilo? Na Hrvaškem oziroma državah zunaj evroobmočja pri dvigu gotovine na bankomatu raje izberite dvig v lokalni valuti brez konverzije in izberite debetno kartico pred kreditno.

Zakaj debetna kartica?

Maestro, Mastercard, Visa ...? Katero kartico naj uporabim? Ugodnejša odločitev bo dvig gotovine s kartico Maestro ali Mastercard Debit. Pri Sberbank strošek enkratnega dviga gotovine na bankomatu na Hrvaškem znaša 2,50 evra, ne glede na višino zneska.

Svetujemo, da dobro razmislite, koliko gotovine boste potrebovali v naslednjih dneh in opravite enkratni dvig. V tem primeru boste plačali strošek v višini 2,50 evra. V primeru štirih dvigov boste za stroške odšteli 10 evrov. Kot vidite, je razlika kar občutna. 

Kaj pa, če boste gotovino na bankomatu dvignili s kreditno kartico? Stroški bodo višji kot v zgornjem primeru. Pri Sberbank so stroški dvigovanja gotovine v državah zunaj evroobmočja s kreditno kartico Ide@l Mastercard med cenejšimi v Sloveniji, znašajo 5-odstotkov zneska dviga, najmanj pa 10 evrov.

Vam je vseeno, če boste ostali brez 18 evrov? S takim odnosom do denarja lahko zabredete v finančne težave.
Vam je vseeno, če boste ostali brez 18 evrov? S takim odnosom do denarja lahko zabredete v finančne težave.FOTO: iStock

Odnos do denarja je zelo pomemben!

Številni, in sicer ne glede na finančni status, z denarjem ravnajo zelo premišljeno. Pozanimajo se o prav vsaki malenkosti, ki jim bo pomagala privarčevati še tako nizke zneske. Ko jih namreč seštejete, dobite kar konkretne zneske, s katerimi si lahko cela družina privošči eno večerjo v restavraciji ali celo še eno nočitev. 

Vam ni mar, če ste z enim dvigom na bankomatu na Hrvaškem ostali brez 18 evrov? Ste na bankomatu dvigovali denar kar štiri dni zapovrstjo in tako plačali dodatnih 7,50 evra, čeprav bi se temu strošku lahko izognili z dobrim načrtovanjem? 

To je že 25,50 evra! Vam je še vedno vseeno?

S takim odnosom do denarja se boste prej ali  slej znašli v težavah, morda celo dolgovih. Če vam slednji že zdaj ne pustijo spati, bi bilo dobro, da nemudoma spremenite odnos do denarja. Navada je res železna srajca, a naj vam to ne bo izgovor. Storite nekaj zase in za svojo družino. Počistite dolgove, ki so se vam nakopičili, in svobodno zadihajte. 

Na list papirja zapišite vse dolgove, ki jih imate, in ustvarite načrt, kako se jih boste znebili. 

Preverite ponudbo bank, ki ponujajo ugodnejša poplačila različnih kreditov in lizingov. Morda želite zmanjšati število ali razpršenost obveznosti in imeti enostaven nadzor nad dolgovi, kar bi pomenilo, da vsak mesec plačate en mesečni obrok namesto več. Obstaja tudi možnost, da zmanjšate znesek mesečnih obveznosti, kar pomeni, da izberete možnost odplačevanja dolga na več mesecev. 

Ko se boste odločali o ponudbi, bodite pozorni na obrestno mero in stroške odobritve posojila. Pomembno je, da je novo odplačevanje prilagodljivo, na primer odplačilna doba do 240 mesecev za kredite s spremenljivo obrestno mero. 

Če banka vse to ponuja tudi nekomitentom, je znak, da je res predana strankam. Če pa vas ob tem še obdaruje, je zadovoljstvo nepopisno!

Sberbank strankam in nekomitentom ponuja prav posebno ponudbo "čiščenja" obveznosti. Ponudba velja do 31. julija 2018. Sberbank obljublja ugodne obrestne mere in darilo ob sklenitvi pogodbe. Pogoje akcijske ponudbe preverite TUKAJ!

Sponzorirana vsebina