21.01.2017
LJ
/ -11°

Italija rešuje banke z 20 milijardami

Italija se bori za stabilnost bančnega sektorja: poslanci so potrdili vladni predlog 20 milijard evrov vrednega paketa za pomoč bankam. Zagotoviti morajo tako stabilnost bank kot seveda prihrankov državljanov.

Monte dei Paschi
Najstarejši bančni instituciji na svetu, ustanovljeni leta 1472, se izteka čas za dokapitalizacijo v višini petih milijard evrov, ki jo po stresnih testih od nje zahteva ECB. (Foto: AP)

Oba domova italijanskega parlamenta sta potrdila vladni predlog 20 milijard evrov vrednega paketa za pomoč bankam, med drugim za banko Monte dei Paschi. Milijardni paket bo po besedah gospodarskega ministra Piera Carla Padoana zadostoval za rešitev težav italijanskega bančnega sektorja.

Med drugim bi lahko bila pomoč namenjena banki Monte dei Paschi di Siena, ki je zaključila izdajo novih delnic, s katero skuša pridobiti potrebna sredstva. Najstarejša banka na svetu mora povečati kapital za pet milijard evrov, če denarja ne bo zbrala na trgu, pa bo nujno potrebovala državno pomoč. Mnogi sicer menijo, da ne bo uspela zbrati dovolj denarja, zato potrebuje pomoč vlade. Evropska centralna banka je namreč zavrnila prošnjo za podaljšanje roka za dokapitalizacijo.

Likvidnostna sredstva banke bodo sicer zadostovala le še za štiri mesece, so sporočili iz banke. Še prejšnji teden so sicer trdili, da jih imajo dovolj za 11 mesecev. Po objavi novice so delnice banke izgubile 6,4 odstotka. Monte dei Paschi se je poleti najslabše odrezala na obremenitvenih testih, ki jih je v 51 velikih evropskih bankah izvedel Evropski bančni organ in velja za najbolj akutno težavo italijanskega bančnega sistema.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes