21.01.2017
LJ
/ -11°

Izteka se čas za odločitev glede registrskega računa

Od okoli 277.000 registrskih računov jih je bilo v sredo odprtih še 127.000. Za opustitev vrednostnih papirjev se je do takrat odločilo 21.500 imetnikov.

S 1. januarjem se ukinjajo registrski računi, na katerih imajo posamezniki premoženje iz naslova lastninjenja. V obdobju od 23. oktobra 2015 do 28. decembra letos se je število registrskih računov zmanjšalo z 277.407 na 127.094. Od tega je bilo 21.497 opustitev vrednostnih papirjev. Vrednost premoženja na še odprtih registrskih računih je bila na 19. december, za katerega so zadnji zbrani podatki, 194,9 milijona evrov na nekaj manj kot 137.900 registrskih računih.

Finance
Fizične osebe imajo možnost, da premoženje prenesejo na trgovalne račune pri članicah KDD ali se premoženju odpovedo. (Foto: Thinkstock)

Medtem ko z registrskimi računi ni bilo stroškov, pa banke oziroma borznoposredniške hiše, ki so članice KDD, za trgovalni račun zaračunavajo stroške odprtja, vodenja in podobno. Zato so poslanci omejili višino vseh stroškov računa v odvisnosti od vrednosti premoženja na njem. Nekatere članice KDD so ugotovile, da jim v nekaterih primerih ne pokrije niti osnovnih stroškov vodenja računa, zato so se obrnile na ustavno sodišče, ki pa še ni odločilo.

Če imetniki ne bodo storili ničesar, bo KDD premoženje prenesla sprva na prehodni račun, nato na sodni depozit. S prenosom na prehodne račune, dokler vrednostni papirji ne bodo dejansko položeni pri sodišču, bodo imele fizične osebe možnost, da tudi po poteku roka odprejo trgovalni račun in brez stroškov, vezanih na postopek s sodnim depozitom oz. prevzemanjem vrednostnih papirjev iz sodnega depozita, ohranijo svoje vrednostne papirje.

Za prenos premoženja v hrambo sodišča bo sicer potreben pravnomočni sklep sodišča. Kot so sredi meseca povedali v KDD, namreč ne pričakujejo, da bi do dejanskih prenosov prišlo že v prvih tednih januarja, tako da bodo imetniki v tem času še lahko poskrbeli za ureditev položaja.

Izvrševanje sodnega postopka sicer pomeni, da bo v njegovem okviru odločeno tudi o povračilu stroškov. Prenos na sodni depozit bo namreč brezplačen le, če vrednost na računu ne presega 100 evrov, če noben papir ni uvrščen na borzo in če imetnik od januarja 2014 ni prejel nobenih dividend. Premoženje bo na njem pet let. V tem času ga bo lahko imetnik proti plačilu stroškov dviga znova prevzel. Če tega ne bo storil, bo premoženje prešlo v roke državi.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
lunatetrka 30.12.2016 13:20:36
Državni aparat nestrpno čaka,da pride spet do denarja na račun neukega ljudstva
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes