21.01.2017
LJ
/ -11°

Male skrivnosti debele denarnice: kako naj bo novo leto 2017 finančno plodno?

Prazniki so za nami, večini pa so ostale prazne denarnice. Kako se po veselem decembru postaviti na noge in finančno okrevati? Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako ravnati, da bo leto 2017 finančno plodno.

Vstop v novo leto je primeren čas, da opravimo revizijo svojih financ. Katera ravnanja so se pokazala za plodna, katera so nas finančno izčrpala ali skoraj uničila? Kako torej ravnati z denarjem, da ta postane naš zaveznik in ne nočna mora?

Vi ste šef

Najprej morate vzeti vajeti svojega finančnega življenja v svoje roke. Postavite temelje: koliko zaslužim in koliko porabim? Pravilo je, da trošite toliko, kolikor zaslužite. 

Določeni stroški imajo prednost: ko prejmete nakazilo, plačajte najemnino ali obrok kredita za stanovanje, nato položnice. Naredite seznam, kaj potrebujete v gospodinjstvu in se odpravite v trgovino na en velik nakup. Skušajte kupiti hrano in druge stvari za cel mesec, tako da boste čez mesec kupovali le nujne stvari - svež kruh, mleko, sadje in zelenjavo ... Tudi za te nakupe določite znesek in ga ne prekoračite. 

Če imate več kartic in ste na vsaki v minusu, boste morali sestaviti finančni načrt, s katerim se boste rešili iz temačnih globin dolgov. Številnim ne uspe, saj se ne držijo načrta ali pa ga sploh ne uspejo sestaviti, saj se ničemur ne želijo odpovedati. Dokler ne poravnate dolga, boste že preživeli brez obiska kina ali pa kozmetičarke.

Mečete denar skozi okno?

Razmislite o tem, kaj so tiste stvari, ki niso življenjsko nujne in si jih lahko privoščite le občasno. Ali res morate vsak dan na delovnem mestu piti kavo iz sosednjega lokala? Izračun je sledeči: če vsak dan na delovnem mestu spijete kavo z mlekom, ki stane na primer 1,40 evra, to na tedenski ravni znese 7 evrov. Na mesečni 28 evrov, na letni pa kar 336 evrov.

Le za kavo …, s tem, da jo boste pili tudi ob drugih priložnostih, ko se boste na primer srečali s prijatelji v mestu ali ko boste šli na sprehod z družino.

Razmislite torej, da si kavo za službo skuhate doma in jo prinesete na delovno mesto. Za vse druge kave pa si rezervirajte določen znesek, ki ga boste na mesečni ravni porabili le za pijače s prijatelji in družino.

Denarnica polna denarja
Določite znesek, ki ga lahko porabite. Plačujte z gotovino in ne s karticami. (Foto: Thinkstock)

Tudi kosila so nekaj podobnega kot kave. Na delovno mesto si prinesite svojo hrano – tako boste nekaj denarja privarčevali, saj ne boste jedli v restavraciji, pa tudi na sendvičih iz avtomatov ne boste.

Kadite? Finančno se vam ne splača, obstajajo pa tudi številni zdravstveni razlogi, zakaj je dobro prenehati. In še ena dobra motivacija: cene za škatlico cigaret naj bi letos porasle za tri do pet odstotkov.

Se ves čas vozite z avtom? 10 minut do službe, do trgovine, do staršev … Razmislite o javnem prevozu, bolj drzni pa si nabavite kolo. S slednjim se lahko vozite tudi pozimi. Počutili se boste odlično, ne le zaradi fizične dejavnosti, temveč tudi zaradi zavedanja, da skrbite za čistejše okolje. Pa še več cekinov vam bo ostalo v denarnici.

Vas mučijo brezglavi nakupi?

Za začetek si priznajte, da imate težavo, nato pa razmislite, kako jo boste odpravili. Kupujte le takrat, ko res kaj potrebujete. Kupujte le z gotovino, znesek, ki ga lahko porabite, pa določite že doma. Določenega zneska ne prekoračite.

Če se še vedno ne morete brzdati, razmislite o strokovni pomoči. Čustveno zapravljanje je velik problem: če ste slabe volje ali depresivni, se iz težav rešujte na druge načine in ne z obiskom trgovin.

Mečete hrano?

Že to, da hrana konča v smeteh, je nedopustno. Če pa še seštejete, koliko vas to stane, vas bo prepričalo, da se nakupov hrane lotite bolj preudarno. Vse, kar vam ostane od obrokov, shranite in porabite za naslednji obrok ali naslednji dan.

Vsak mora odkriti svojo strategijo

Nekaterim bolj ustreza, da oblikujejo varčevalni načrt. Vse bolj priljubljen je tisti, ko vsak teden na račun položite tako vsoto denarja, kot je število tednov. Ker je sedaj prvi teden, boste v šparovček vrgli en evro, pri 37 tednu pa 37 evrov. In tako celo leto, vse do zadnjega tedna.

Drugi ob vsakem nakazilu plače na varčevalni račun nakažejo določen znesek. Nekateri vsoto vežejo, tako da še "zbirajo" obresti.

Kovanci
Drobiž ni le drobiž. Spremenite odnos do kovancev in jih končno sprejmite kot tisto, kar so. Denar. Nasprotno vam bodo polzeli skozi prste, vi pa se boste spraševali, kam vam odteka denar. (Foto: Thinkstock)

Dobra zamisel je tudi, da uporabljate le bankovce. Vse kovance, ki jih dobite nazaj, shranjujte v šparovček. Presenečeni boste, koliko vam bo ostalo na koncu meseca. Cent na cent, evro na evro …

Letos se je porodila tudi zamisel, da vsak bankovec za pet evrov, ki bo romal v vaše roke, skrijete v pujska. Znova boste presenečeni, kaj boste čez čas odkrili v njem.

Nekateri so se odločili, da bodo slabe navade povezali z dobrimi. Torej: za vsak nepremišljeno porabljen evro, boste v šparovčka položili enako vsoto. Če boste kupili hlače, ki jih res ne potrebujete in stanejo 50 evrov, a so vam tako všeč, potem boste še 50 evrov dali na stran. Za vsak porabljen evro na cigarete, boste enak znesek dali na stran. In tako naprej. 

Nekaterim spet pomagajo aplikacije na pametnih telefonih. Ponudba je kar široka – najdite aplikacijo, ki vam bo všeč, nato pa se lotite nadzora svojih financ.

Le malo več discipline in rezultati so neizbežni.

Če imate partnerja, potem se bosta morala temeljito pogovoriti kako bosta nadzorovala finance. Sklenite kompromise, načrta pa naj se držijo vsi družinski člani. Tudi vaši otroci, ki se bodo naučili primernega ravnanja z denarjem. Verjemite, da vam bodo čez leta izredno hvaležni. 

Otroke, ki prejemajo štipendijo, skušajte naučiti, naj del zneska položijo na varvčevalni račun. Nikar jim ne dajajte še mesečne žepnine in še kupujte vse, kar si želijo. Zahtevajte, da del štipendije gre za mesečno vozovnico ali kateri drugi nujni mesečni strošek, na primer račun za telefon. Vaš mladoletnik mora imeti obveznosti.

Kako pa vi držite vajeti svojega finančnega življenja v rokah? Zaupajte nam svoje skrivnosti.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes