BANKE

Tako se banke borijo za komitente

Natisni1
Menjava banke je precej enostavna, brezplačna in razmeroma hitra. Čeprav imate kredit, odprt varčevalni račun, trajnike. Novi komitenti so ob menjavi praviloma deležni lepih ugodnosti. Preverite, kakšnih!

Najpogostejši razlog za menjavo banke je najugodnejša ponudba storitev, ki jih potrebuje komitent, pomembna sta tudi kakovost storitev in odnos bančnikov. Dejavnik so stroški vodenja in poslovanja, vse bolj tudi sodobni načini poslovanja z banko, kot sta e-banka in mobilna banka.

Pri menjavi so pomembni stroški vodenja računa, stroški odobritve posojila in obresti, obresti za varčevanje, strokovnost in prijaznost bančnikov, dostopnost banke, delovni čas in kakovost elektronskega bančništva.
Pri menjavi so pomembni stroški vodenja računa, stroški odobritve posojila in obresti, obresti za varčevanje, strokovnost in prijaznost bančnikov, dostopnost banke, delovni čas in kakovost elektronskega bančništva.FOTO: Profimedia

Čeprav ste morda prepričani o nasprotnem, menjava banke ni strah in trepet. Nezapleten postopek je po navadi končan v 14 dneh in nova banka uredi večino vsega potrebnega za enostavno menjavo. In ne živite v zmoti: banko lahko zamenjate tudi, če imate kredit, varčevalni račun, trajnik. Samo malce več dokumentacije je.

PREBERI ŠE
Pred odhodom na dopust vključite SMS obveščanja o uporabi bančne kartice


PREBERI ŠE
Greste na dopust? Preverite, koliko vas lahko stane dvig na bankomatu!

Postopek je precej enostaven:

1. V novi banki odprete osebni račun.
2. Osebni svetovalec vas seznani s postopkom menjave in njihovimi splošnimi pogoji poslovanja.
3. Izpolnite vlogo za menjavo banke.
4. Nova banka vlogo pošlje stari. Z vašim pooblastilom odpove pogodbo in zapre račun pri stari banki.
5. Stara banka posreduje podatke o morebitnih trajnikih in jih ukine. Nato jih nova banka odpre na novem računu.
6. Nova banka posreduje delodajalcu številko vašega novega računa.
7. Pri stari banki je treba urediti vse morebitne obveznosti. Pri stari banki morate imeti poravnane vse morebitne obveznosti in urejen način plačevanja še odprtih posojil, vrniti je treba tudi vse kartice. Urejeno mora biti torej plačevanje trajnikov, poravnani morajo biti vse obveznosti z naslova kreditov in morebitni dolgovi zaradi plačevanja s kreditnimi karticami. Če imate na račun vezane še druge storitve (na primer plačilne kartice, kredite, ki jih banka plačuje samodejno z računa), vas je stara banka dolžna seznaniti, da se po morebitni ukinitvi računa lahko spremenijo pogoji, na primer višja obrestna mera za kredit ali višja članarina za kartice.
8. Denar se prenese s starega na novi račun.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Večino komunikacije s staro banko opravi vaš osebni bančni svetovalec v novi banki. Na stari banki morajo pripraviti dokumentacijo o morebitnih trajnikih in drugih direktnih bremenitvah, prekličejo stare kartice in uredijo dogovor o odplačilu morebitnih obstoječih kreditov. Trajni nalog in direktne bremenitve se zaprejo, denar se prenese na račun v novi banki.

Pri novi banki vam odprejo osebni račun, vas seznanijo s splošnimi pogoji poslovanja, vam odobrijo omejitve. Ob prvem prilivu lahko že dobite posojilo pri novi banki, pri čemer morate prinesti podatke o prilivih s prejšnje banke. Pravila in postopki za menjavo banke (Združenje bank Slovenije) ...

Ob menjavi so novi komitenti praviloma deležni številnih ugodnosti. Slovenske banke med drugim ponujajo ugodne pakete in nekatere brezplačne ugodnosti za določeno obdobje, kot so vodenje računa, e- in mobilno bančništvo, članarino za kreditne kartice, varnostno obveščanje po SMS.

Nudijo tudi ugodnosti pri dvigih na bankomatih drugih bank in v drugih državah, kredite brez stroškov odobritve, boljše pogoje ob hkratnem odprtju osebnega in poslovnega računa ter celo denarno nagrado ob prvem nakazilu plače ali pokojnine.

KOMENTARJI (1)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Nightrider 24.08.2018, 8:03:20
Ni vecjih parazitov od bank in zavarovalnic