BANKE

Na hrvaških bankomatih pri dvigu denarja stisnite to opcijo!

Natisni7
Katero opcijo stisniti, ko v tujini na bankomatu dvigujete gotovino?

Pred obiskom držav, kjer lokalna valuta ni evro, banke komitentom svetujejo, naj preverijo stroške plačil in dvigov s plačilnimi karticami. V NLB svetujejo, naj za dvige gotovine na bankomatih uporabijo debetno, in ne kreditno kartico, ter izberejo možnost brez konverzije.

Pozorno na Hrvaškem, BiH, Srbiji!

Pri dvigu gotovine na bankomatih na Hrvaškem je bolje izbrati možnost brez konverzije, saj banka zaračuna pretvorbo valute po določenem tečaju. V primeru izbire s konverzijo pa to valuto zamenja po svojem tečaju, kar je dražje.

"Pri dvigu na bankomatu v kunah svetujemo, da izberete možnost brez konverzije, torej v lokalni valuti, saj se s tem izognete nepričakovanim stroškom," so opozorili v NLB.

Banka lahko komitentu poleg provizije za dvig na bankomatih drugih bank zaračuna tudi nadomestilo za dvig gotovine, ki ni v evrih. Komitenti naj zato preverijo, ali in kolikšni so ti stroški.

Nekatere banke tega nadomestila ne zaračunavajo, nekatere imajo določen fiksen znesek ne glede na višino dviga. Enega največjih so imeli do 20. aprila v NLB, a so iz banke nedavno sporočili, da "nadomestila v višini 1,5 odstotka od zneska dviga gotovine ali nakupa za procesiranje transakcij, ki niso v evrih, do nadaljnjega ne bodo zaračunavali".

Za kreditne plačilne kartice, kot sta Mastercard in Visa, v NLB svetujejo, naj jih imetniki uporabljajo za plačevanje na prodajnih mestih. A tudi pri tem naj pazijo, da izberejo možnost plačila v lokalni valuti ali brez konverzije.

Pri dvigu na bankomatu s temi karticami pa je provizija znatno višja, saj je praviloma določena v odstotku zneska dviga, so spomnili. Dodali so, naj imetniki preverijo še, kakšen mesečni limit imajo na karticah, ki jih bodo uporabljali na poti.

Če ostanete na Hrvaškem brez gotovine, se na bankomatu odločite za dvig gotovine brez konverzije, svetuje NLB.
Če ostanete na Hrvaškem brez gotovine, se na bankomatu odločite za dvig gotovine brez konverzije, svetuje NLB.FOTO: iStock

KOMENTARJI (7)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
SkokecPokec 24.07.2018, 17:37:45
Banka mi je pojedla dva sladoleda! Ta tretjega sem pa js
Frane Šajn 03.05.2018, 18:05:00
Pojdite kamor se vam zljubi samo ne na Hrvaško lepo vas prosim!
Frane Šajn 03.05.2018, 18:02:09
Doma se držite in bo mir spoznajte raje svoje kraje in ljudi pa še na bankomatih boste imeli mir!
Slamnati Jeti 27.04.2018, 16:13:04
nimam teh težav...ne hodim na hrvaško..
neznanec7 28.04.2018, 17:40:03
noben te ni nč uprašu
RamzesII 27.04.2018, 7:48:22
Zaračunavanje pretvorbe nečesa v nekaj, je to sploh zakonito. Potem bi to lahko počel vsak.
Vicarious 03.05.2018, 16:39:59
haha.. sej v trgovini ti tudi zaračunajo če greš kupit šampon.. in to zelo veliko.. v menjalnico ne greš zamenjat valute, ampak jo greš kupit.. posledično tudi provizija..