BANKE

Greste na dopust? Preverite, koliko vas lahko stane dvig na bankomatu!

Natisni0
Slovenci v tujini največkrat dvigujemo denar na bankomatih na Hrvaškem. Preverili smo, koliko so provizije ob dvigu, če se vam izplača menjati evre v kune in če vam ob plačilu v trgovini kaj zaračunajo. Pa še nekaj - nikar ne dvigujte gotovine s kreditnimi karticami!

Na potovanje je pametno vzeti le toliko gotovine, kot je potrebujete na začetku. Nato je dvig na bankomatih ugodnejša možnost kot menjava gotovine v menjalnici ali na banki. A raje uporabljajte plačilnekot kreditne kartice. Provizije pri dvigovanju gotovine s slednjimi so visoke, lahko se gibljejo od nekaj 10, pa celo do več kot 100 evrov.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ob nakupu v trgovini, restavraciji, na bencinski črpalki in drugod nikoli ne zaračunajo nadomestila. V kolikor je bila uporabljena konverzija valute na samem prodajnem mestu, mora kupec potrditi izbiro, ki mora biti razvidna na samem računu. V nasprotnem primeru mora biti uporabljena možnost brez konverzije. Zakaj je zlato pravilo izbira možnosti brez konverzije, boste na Cekin.si izvedeli v prihodnjih dneh. Ponudili vam bomo tudi konkretne izračune!

Zdaj smo se osredotočili na provizije. Slovenci v tujini največkrat dvignemo denar na Hrvaškem, kar je logično, ker je južna soseda najbolj priljubljena država za letovanje. Da ne bi po nepotrebnem izgubljali denarja, smo za vas preverili, koliko je provizija ob dvigu na bankomatu v tujini, in na bankomatih katerih bank je najbolj ugodno dvigovati.

Dvig na bankomatu
Dvig na bankomatuFOTO: iStock

Pri Abanki je pri dvigu evrov, švedskih kron in romunskih lejev na bankomatih v članicah Evropske unije provizija 0,52 evra na dvig. Drugje v tujini zaračunajo odstotek dvignjenega zneska oziroma najmanj 2,5 in največ 22,10 evra. Dražji so dvigi s karticami z odloženim plačilom. Slednji vas stanejo od devet pa vse do 150 evrov. Višina provizije pri njih ni odvisna od tega, katera banka je lastnica bankomata.

Nadomestilo za dvig gotovine z bančno kartico pri Addiko banki:

Na bankomatih Addiko banke v Slovenijibrez provizije
Na bankomatih drugih bank v Sloveniji in v tujini v evroobmočju0,52 evra
Na bankomatih izven evroombočjaodstotek od zneska dviga oziroma min. 2,10 in max. 22,80 evra

Pri Delavski hranilnici ni nadomestila pri dvigu na bankomatih v evroobmočju. Pri dvigu izven evroobmočja je nadomestilo odstotek dvignjenega zneska oziroma najmanj 1,80 in največ 20 evrov. Ni pomembno, kateri bankomat izberete.

Provizija za dvig gotovine na bankomatu v državah evroobmočja znaša 0,45, za dvig gotovine izven evroobmočja pa 2,30 evra, so pojasnili pri Deželni banki Slovenije.

Pri Gorenjski banki svetujejo, da za dvig gotovine uporabljajte plačilno kartico, medtem ko za plačevanje na prodajnih mestih lahko brez skrbi uporabljate tudi kreditno kartico. Lahko jo uporabite tudi za dvig gotovine na bankomatih, vendar boste plačali višjo provizijo, so opozorili.

Nadomestilo za dvig gotovine s plačilno kartico pri Gorenjski banki:

Dvig z bančno kartico v evroobmočju0,49 evra
Dvig izven evroobmočjaodstotek oziroma minimalno 2,73 evra

Pri Intesa Sanpaolo znaša nadomestilo za dvig z bančno kartico na bankomatu druge banke v Sloveniji in v državah evroobmočja 0,54 evra na dvig, dvig s kreditno kartico pa je pet odstotkov od zneska oziroma najmanj 14 evrov. Strošek dviga s plačilno kartico izven območja evra znaša 2,70 evra na dvig. Bolj pametno je dvigovati na bankomatih njihove skupine, saj je dvig brezplačen. Na Hrvaškem so to bankomati Privredne banke Zagreb. 

Pri NKBM lahko imetniki njihovega paketa komplet na bankomatih brezplačno dvignejo evre, švedske krone in romunske leje. Za ostale komitente je provizija v omenjenih državah 0,48 evra. Drugod v tujini ob dvigu gotovine na bankomatu zaračunajo 2,75 evra. Dvig lahko opravijo na katerem koli bankomatu, vendar si lahko nekatere lastnice bankomatov zaračunajo svojo provizijo, so pojasnili. 

Za komitente NLB nadomestila za dvig gotovine v državah brez evra znašajo:

- s kreditnimi karticami: pet odstotkov od zneska dviga oziroma minimalno 14 evrov. Nadomestilo velja za vse države, ne glede na valuto;
- s plačilnimi karticami: 1,03 odstotka od zneska oziroma najmanj 2,50 evra in največ 23 evrov.

Dvig gotovine na bankomatu njihove skupine je brezplačen, zato komitentom svetujejo, naj med potovanjem na Balkan dvigujejo gotovino na njihovih bankomatih. Dvig gotovine na bankomatih drugih bank v Sloveniji in v državah z evri, švedskimi kronami in romunskimi leji je 0,55 evra. Dvig na bankomatu drugje v tujini znaša 1,03 odstotka oziroma najmanj 2,50 in največ 23 evrov.

Dobro je tudi vedeti, kako so pokriti z bankomati kraji, kamor boste potovali. Morda je država, v katero potujete, med tistimi, ki imajo na nekaterih bankomatih omejen dvig gotovine. Preverite pred odhodom pri vaši matični banki!

Imetniki plačilne kartice pri Sparkasse lahko brezplačno dvigujejo na bankomatih skupine Erste Group na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori ter Makedoniji. Zanje so brezplačni tudi vsi dvigi v evroobmočju. V državah brez evra strošek znaša odstotek od zneska oziroma najmanj 2,50 in največ 15 evrov, ne glede, za katero banko oziroma njen bankomat se odločijo.

Pri Sberbank je provizija za dvig s plačilno kartico 2,50 evra, provizija za dvig s kreditno kartico je pet odstotkov od zneska oziroma minimalno 10 evrov. Podatkov o lastništvu bankomata na katerem dvigujejo komitenti, ne spremljajo.

Pri SKB znaša strošek dviga gotovine na bankomatih v evroobmočju izven Slovenije 0,55 evra. V ponudbi banke imajo tudi kartice z brezplačnim dvigom v Uniji. Drugje v tujini je strošek 1,1 odstotka zneska dviga oziroma minimalno 2,5 in maksimalno 22,50 evra.

Za UniCredit komitente je brez nadomestila gotovinski dvig na bankomatih UniCredit skupine (na Hrvaškem je to Zagrebačka Banka). Nadomestilo za gotovinski dvig na drugih bankomatih v evroobmočju znaša 0,65, drugod v tujini pa odstotek zneska oziroma najmanj dva in največ 21 evrov.

Tako, zdaj veste. Pred odhodom preverite mrežo bankomatov, vzemite plačilno kartico (preverite tudi datum njene veljavnosti!) in v denarnico spravite toliko gotovine, kot jo potrebujete za prvo silo. Nato pa pametno dvigujte denar, da se ne boste po pregledu izpiska tepli po glavi. Pa lep in brezskrben dopust vam želimo.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI