22.01.2017
LJ
/ -9°

FOTO: Tako so valute dobile ime

Najpogostejša denarna enota na svetu je dolar. Ste se kdaj vprašali, zakaj se imenuje ravno dolar in ne kaj drugega? Preverite še, od kod izvirata tolar in dinar!

Fotogalerija (14)

 • Denar
 • Dolarji
 • Pesos
 • Turška lira
 • Iranski rial
 • Rand
 • Juen
 • Švedska krona
 • Dinar
 • Rupija
 • Funti in evri
 • ruski rubelj
 • Denar
 • Tolarji

Dolar je po podatkih OxfordWords najpogostejša valuta na svetu. Imajo ga v ZDA, Avstraliji, Kanadi, na Fidžiju, Novi Zelandiji, v Singapurju in drugod.

Ime je dobil po flamski besedi "joachimsthal", ki se nanaša na dolino Joachim, v kateri so nekoč izkopavali srebro. Srebrnike iz doline so imenovali "joachimsthaler", besedo so nato skrajšali v "thaler" in sčasoma spremenili v "dolar". Njegovo različico smo po osamosvojitvi uporabljali tudi Slovenci pod imenom tolar.

Pesos je dobil ime po "peso", ki v španščini pomeni teža. Turška lira je nastala iz latinske besede "libra", ki pomeni funt. Pred evrom so imeli Nemci marko, Finci pa markko, ki je prav tako enota za težo.

Rial izvira iz latinske besede "regalis", ki pomeni kraljevi. Uporabljajo ga v Iranu, Omanu, Katarju, Savdski Arabiji in Jemnu. Pred evrom so ga uporabljali tudi v Španiji. Beseda Rand izvira iz danskega imena za južnoafriško mesto Witwatersrand, v katerem so bila nahajališča zlata.

Kitajska pismenka "圓" pomeni okroglo ali okrogel kovanec. Zaslužna je za imena kitajski juan, japonski jen in korejski von. Številne skandinavske države so imele denarno enoto iz latinske besede "corona", ki pomeni krona.

V Jordaniji, Alžiriji, Srbiji, Bahrajnu in Kuvajtu imajo dinar, ki je izpeljanka iz latinske besede "denarius" – srebrn kovanec, ki so ga uporabljali v antičnem Rimu. Rupija izhaja iz sanskrtske besede za srebrnik "rupya". Uporabljajo jo v Pakistanu, Indiji in Indoneziji.

Denar
Različne valute (Foto: Thinkstock)

Funt izhaja iz latinske besede "poundus", ki pomeni teža. Poleg Velike Britanije ga imajo v Egiptu, Libanonu, Južnem Sudanu, Sudanu in Siriji. Ruski in beloruski rubelj je dobil ime po enoti za težo srebra, zlot po poljski besedi za zlato.

Za evro vam je verjetno bolj ali manj jasno. Ime so določili na zasedanju Evropskega sveta 15. in 16. decembra 1995 v Madridu, ko so potrdili, da bo ime "euro" enako zapisano v vseh uradnih jezikih in bo nadomestilo generični izraz ECU.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 9
 
Vi St 21.03.2016 11:24:24
Kdo je ta Š.Z.? Mislim, da je bolje, da brišete ta članek. Toliko napak, groza!
Mars 21.03.2016 11:07:49
VB in Evro in brexit???? Pa kaj je to pisal dojenček ali kakšen, ki že zna brati? lol
 
_alpe_ 21.03.2016 10:47:38
Zakaj pa se potem slovenski linguisti sprenevedajo da je eVro? Če je mednarodno v vseh jezikih euro, potem je euro in nikakor ne poslovenjeni evro... Mislim.. krneki
DeycoSI 21.03.2016 10:47:34
Sam tole je pa res milo rečeno skropucalo, da ga je za iskat... Ok, vse še nekak gre, ampak, da napišeš, da naj bi se v GB vrnil funt (ki je najmočnejša valuta od vseh naštetih), ker imajo sedaj Euro, to pa moraš bit razgledan, da te kap...
_alpe_ 21.03.2016 10:49:04
Tudi meni ni jasno od kje njim to - VB nikoli ni šla v euro, in potem takem ne more it nazaj na funt če ga ni nikoli zamenjala za euro.
 
cat3rina 21.03.2016 10:28:23
"Švedsko, norveško, dansko, islandsko in estonsko je nadomestil evro. Ja? Res me zanima kdaj je islandsko krono nadomestil evro." 1) Islandija sploh NI v Evropski Uniji in nimajo evra. 2) Švedska, Norveška in Danska ŠE VEDNO uporabljajo krone kot državno valuto. 3) Estonija pa je prevzela evro, bravo, vsaj en pravilen podatek.
 
neuporabno 21.03.2016 10:10:31
Švedsko, norveško, dansko, islandsko in estonsko je nadomestil evro. Ja? Res me zanima kdaj je islandsko krono nadomestil evro. Malo bo treba se v solske klopi nazaj g. novinar.
Sahib 21.03.2016 10:28:49
Tudi funt se v Veliki Britaniji ne bo ponovno uporabljal, ker se še nikoli ni nehal uporabljati.
BB0ss 21.03.2016 13:40:29
Slabo preveden članek. Ampak tako je danes - ni več pomembna kvaliteta ampak zgolj kvantiteta člankov. In zato imaš taka skrapucala s polno netočnih in zavajujočih podatkov.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes