BANKE

Tega vam ne smejo več zaračunati!

Natisni3
Začel je veljati zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih, ki bo prispeval k večji varnosti in ugodnostim za potrošnike.

Zakon uvaja storitev zagotavljanja informacij o računih ter prepoveduje posebna nadomestila za plačilo s kreditno ali plačilno kartico.

Za katere kartice velja?

Zakon, ki ga je DZ potrdil 25. januarja, določa, da velja prepoved zaračunavanja nadomestil, ki jih za sprejem kartice kot plačilnega instrumenta zahtevajo trgovci, in sicer pri plačilih z vsemi plačilnimi karticami, ki jih potrošnikom v Sloveniji izdajajo ponudniki plačilnih storitev. Prepoved velja tako za vse kartice, ki se izdajajo v Sloveniji, tudi za kartici American Express in Diners Club.

Za katere zakon ne velja?

Prepoved zaračunavanja nadomestil pa denimo ne bo veljala v primeru kartice PayPal, ki v Evropi posluje kot banka s sedežem v Luksemburgu. V tem primeru pa provizija ne bo smela preseči neposrednega stroška, ki ga zaradi sprejetja kartičnega plačila nosi prejemnik plačila oz. trgovec.

Prepoved velja tako za vse kartice, ki se izdajajo v Sloveniji, tudi za kartici American Express in Diners Club.
Prepoved velja tako za vse kartice, ki se izdajajo v Sloveniji, tudi za kartici American Express in Diners Club.FOTO: iStock

Zakon je tudi podlaga za izmenjavo informacij o računih. Po njej bodo banke na zahtevo uporabnika ponudile dostop do finančnih podatkov o njenih tekmecih, obenem pa npr. podjetjem za razvoj storitev finančne tehnologije prek vmesnikov API ob spoštovanju tehničnih in varnostnih standardov omogočile hiter in čim bolj nemoten dostop do podatkov in računov. Po analogiji bi lahko to primerjali z odpiranjem infrastrukture na področju telekomunikacij in energetike v EU v preteklih letih.

Evropska komisija je na podlagi predloga Evropskega bančnega organa pripravila regulativne tehnične standarde za zagotavljanje varnosti pri odpiranju dostopa do finančnih podatkov. Ko bodo ti objavljeni, bodo imele banke in drugi ponudniki plačilnih storitev na voljo 18 mesecev za uveljavitev v praksi. Nova ureditev naj bi v praksi zaživela najpozneje septembra 2019.

Zakon v slovensko zakonodajo prenaša evropsko direktivo, ki je začela veljati 13. januarja. Ta uveljavlja zakonodajne spremembe na področju plačilnih storitev, katerih cilj je med drugim omogočiti še večji razmah inovativnih finančnih storitev v prid končnemu uporabniku in okrepiti varstvo potrošnikov.

KOMENTARJI (3)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Kolani 22.02.2018, 15:25:37
To ne bo bolj ugodno za potrošnike ker bodo trgovci zdaj provizijo, ki jo trgovcem zaračunavajo banke, pač vštele v ceno izdelka. Nikar se ne slepite, da vam bodo trgovci plačevali provizijo za banke. Nikoli bilo in nikoli ne bo. Sigurno bo neko prehodno obdobje ampak na koncu bo tako kot sem napisal. Kupci sicer ne vedo zakaj je nakup s kartico dražji za njih. Zato, ker v primeru, da kupec plača s kartico, trgovec dobi manj denarja od banke kot je znesek na računu, ker si banka vzame provizijo. Medtem, ko če kupec plača z gotovino, trgovec dobi točno toliko denarja kot je na računu.
ben.mlakar 22.02.2018, 11:33:54
Kolikor sem sedaj na hitro pogledal nekaj internetnih trgovcev imajo še vedno različne cene za gotovino v primerjavi za plačilo s kartico. Ali omenjen zakon velja že v celoti in ni prehodnega obdobja? Kam se lahko prijavi takšne trgovce?
ata_jez 22.02.2018, 16:00:54
Prijaviš svojemu EU poslancu!