21.01.2017
LJ
/ -11°

To morate vedeti, preden vzamete posojilo

Veste, kaj pomeni glavnica, anuiteta, efektivna in nominalna obrestna mera ...? Toliko zapletenih pojmov, vi pa bi radi samo posojilo. Preden ga vzamete, pa jih morate poznati.

Posojilo
Ob jemanju posojila je treba poznati vsaj osnovne pojme. (Foto: Thinkstock)

Glavnica v višini 70.000 evrov je denar, ki ste si ga sposodili od banke. Obresti pomenijo znesek, ki ga plačamo banki, ker nam je posodila denar.

Obrestna stopnja je dejansko najbolj pomembna pri jemanju posojila, predvsem pri dolgoročnih kreditih za 20 ali 30 let. Je v odstotkih, pove, koliko je vreden denar, in se spreminja med odplačevanjem. Anuiteta je znesek, ki ga mesečno plačate banki. Gre za obresti in del glavnice.

Fiksna obrestna mera je posebna ugodnost, ki jo banke nudijo za določeno, praviloma krajše obodbje kot na primer eno leto. Efektivna obrestna mera so dejanski stroški; na letni ravni kaže ceno posojila: vsa nadomestila in provizije, ki jih plačate banki za odobren kredit.

Nominalna obrestna mera izraža pričakovanja banke glede uporabe njenega denarja. Nanjo ne sme vplivati inflacija ali kar koli drugega, kar lahko vpliva na vrednost denarja.

Več izrazov poiščite v Slovarju!

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
mkmorfius 20.12.2016 14:50:22
NEHAJTE ZAVAJAT RAJO z bančnimi krediti - itaq so NAVADNA KRAJA vsakega kreditojemalca...
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes