21.01.2017
LJ
/ -11°

Tako drastično je padla vrednost bitcoina. V dveh dneh!

Po trimesečnem bliskovitem naraščanju: vrednost bitcoina je v dveh dneh drastično padla s 1161 na 831,45 dolarja. Preverite, kaj je vzrok in zakaj imajo vlagatelji še vedno radi sicer dokaj nestabilno valuto!

V zadnjih treh mesecih je bliskovito naraščala vrednost najbolj razširjene spletne valute. A v petek, 6. januarja, se je sprva približevala rekordni vrednosti, nato pa padla za več kot petino.

Strmoglavila je z 1161 (1096 evrov) na 831 dolarjev (785 evrov), dokler se ni ustalila pri 950 dolarjih (897 evrov). V soboto, 7. januarja, je bila 831,45 dolarja (785,20 evra), trenutno je vrednost 891.99 dolarja (842,40 evra).

Bitcoin
Vrednost bitcoina je leta 2008 določil anonimni programer. (Foto: AP)

Hiter padec je verjetno posledica dviga vrednosti juana s strani kitajske vlade, kar je vplivalo na ceno bitcoinov, ker se večina trgovanja dogaja na Kitajskem.

Od konca septembra pa vse do zadnjega drastičnega padca so bitcoini res pridobili na vrednosti za skoraj 100 odstotkov; naraščanje cene je bila po vsej verjetnosti večinoma tudi posledica šibkega jena.

Kitajska valuta je namreč pod pritiskom zaradi negotovosti glede zdravja drugega največjega svetovnega nacionalnega gospodarstva, odtekanja kapitala in močnega dviga vrednosti dolarja po izvolitvi Donalda Trumpa za ameriškega predsednika. Pričakovati je tudi dvig obrestnih mer v ZDA.

Peking dovoljuje dvig ali padec vrednosti domače valute za največ dva odstotka glede na določen dnevni tečaj, s čimer preprečuje prevelika nihanja in ohranja nadzor nad valuto. 

Bitcoini so vse bolj priljubljeni med milenijci in vlagatelji, saj njihovega trgovanja ne nadzorujejo vlade, zanje ni stroškov transakcij, na splošno naj bi šlo za boljši monetarni sistem. A zadnja izguba ni preveč prizadela vlagateljev, saj je vrednost pristala na ravni izpred tedna dni.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes