18.01.2017
LJ
-0° / -5°

Nori bogataši: najprej jo kupi, potem pa ...

Pri igračah, ki si jih lahko privoščijo samo najbogatejši, se ogromni stroški z nakupom šele začnejo. V denarnice se najbolj zagrizejo stroški vzdrževanja, ki lahko tudi večkrat presežejo vrednost jahte, letala ali helikopterja.

Uredništvo spletnega portala CNN Money je nedavno širnemu svetu predstavilo, kako težko je biti bogat. Ko imaš kup denarja in si kupiš vse, kar ti srce poželi, te prav zahrbtno napadejo gromozanski stroški vzdrževanja luksuza. Pa poglejmo!

Prestižne jahte
Predstavljamo vam razkošno super jahto Golden rule – kupite jo lahko za 6,7 milijona dolarjev, ki pa so le izhodišče, da lahko letno za njeno vzdrževanje in počitnikovanje na njej zapravite še okrogel milijonček. Vanj so vštete plače kapitana, njegovega pomočnika, kuharja, strežbe, bencina, privezov v marini, levji delež pa boste odšteli tudi svoji najljubši zavarovalnici.

Igrače za bogate - 3

Zasebno reaktivno letalo
Če ste res velika faca, potem morate imeti tudi svoje letalo. Med tistimi na vrhu lestvice pri bogataših je najbolj priljubljen gulfstream G550. Cena: 50,5 milijona dolarjev. Letni stroški vzdrževanja in uporabe: 2,5 milijona dolarjev, ki jih boste zapravili za gorivo, zavarovanje, najem hangarja in seveda osebje. Ker se ob takih številkah tudi ultra bogatim malce zatakne, se odločajo predvsem za deljena lastništva ali pa najem letala. Po podatkih spletne strani CNN Money naj bi tako polet s tovrstnim letalom iz New Yorka v Rim in nazaj stal "pičlih“ 180.000 dolarjev.

Igrače za bogate - 4

Helikopter
Če želite biti član svetovne elite, pa nimate za letalo in se morate voziti s komercialnimi letali, se morate na letališče pripeljati vsaj z zasebnim helikopterjem. Bell 430 bo prava izbira, da si utrdite svoj ugled ultra bogataša. Za nakup novega boste odšteli 6,5 milijona dolarjev, ob redni uporabi pa le dajte na stran še kakšen milijonček dolarjev na leto za gorivo, zavarovanje, hangarje, pilote in vzdrževanje.

Igrače za bogate - 2

Limuzina z voznikom
Seveda morate imeti garažo polno avtomobilov, toda med njimi mora biti vsaj ena limuzina, v kateri boste vi sedeli zadaj in se pustili prevažati profesionalnemu šoferju. Ker je čas poletja, bo rolls-royce phantom drophead coupe prava izbira. Cena: 450.000 dolarjev. Tudi po slovenskih standardih pa boste morali za dodatno vzdrževanje odšteti okoli 70.000 dolarjev oziroma 55.000 evrov. 36.000 evrov za plačilo voznika, ki vam bo na voljo 24 ur na dan, sedem dni na teden, vsaj 5.000 evrov na leto za gorivo ter 12.868 evrov za zavarovanje (po podatkih Zavarovalnice Maribor). Preostanek vam bodo z lahkoto vzeli na rednem servisu, zimskih gum nismo prišteli.

Igrače za bogate - 5

Zasebni otok
V času krize so otoki na prodaj po precej ugodnih cenah, zato je pomembno, kje boste kupili otok. Za 55 milijonov dolarjev vam je na voljo eden izmed otokov Bahamskega otočja, opremljen z letališko stezo, hišo s sedmimi spalnicami in dvema hiškama za osebje. Tudi v času, ko vas na otoku ni, mora nekdo skrbeti zanj, stroški vzdrževanja in uporabe pa so precej odvisni od lokacije otoka. Za konkretni otok so jih pri dražbeni hiši Sotheby's, ki otok tudi prodaja, ocenili na 200.000 dolarjev letno, zrastejo pa lahko tudi na milijon dolarjev.

Igrače za bogate - 1

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes