16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Bo tudi v Sloveniji cenejše gorivo ob lokalnih cestah kot ob avtocestah?

Ob sprostitvi cen se goriva ne bi podražila, nasprotno kot vlada pravijo ponudniki. Obljubljajo, da bi lahko izbirali med več kakovostnimi gorivi in da bi lahko točili ceneje ob lokalnih cestah.

Ponudniki goriva zadnja leta opažajo, da nekateri kupci bencinske servise večkrat obiščejo in natočijo gorivo za manj denarja, za 10, 20 evrov. Tudi pred napovedano podražitvijo je malo večja gneča.

Oba bencina se bosta opolnoči pocenila za 3,6 centa. Liter najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina bo po novem 1,119 evra, liter 100-oktanskega pa 1,171 evra. Liter dizla bo dražji za 1,4 centa in bo 0,992 evra, liter kurilnega olja pa za 1,5 centa in bo 0,654 evra.

Cene goriv se skladno z vladno uredbo v Sloveniji izračunavajo na vsakih 14 dni. Nanje vplivajo razmerje dolar-evro, cene naftnih derivatov na svetovnih borzah in predvsem na mediteranskem trgu ter nenazadnje trošarine. Marža je pri maloprodajni ceni le slabih šest odstotkov, medtem ko dajatve države pri 95-oktanskem bencinu in dizlu presegajo več kot polovico cene.

Kljub prvotni nameri vsaj o delni sprostitvi cen, je vlada (začasno) opustila svoje načrte. Podaljšanje veljavnega načina oblikovanja cen naftnih derivatov je utemeljila z analizami, ki kažejo, da bi deregulacija cen znižala javne prihodke. Po navedbah vlade bi namreč distributerji zvišali marže, kar bi zvišalo cene in znižalo prodajo.

Točenje goriva
Vlada za zdaj ne bo sprostila cen goriv. (Foto: Thinkstock)

V Petrolu pa se zavzemajo za sprostitev cen, "kot velja v ostalih konkurenčnih evropskih državah in drugod po regiji, med drugim na Hrvaškem in v BiH". Po njihovih napovedih bi se cene oblikovale po tržnih zakonitostih, tako kot pri drugih izdelkih, seveda ob upoštevanju cen po svetu ter razmerju med dolarjem in evrom.

Opozarjajo, da so cene goriv v Sloveniji močno obremenjene z vrsto davkov in trošarino, "ki pomembno vplivajo na končno maloprodajno ceno vseh tekočih goriv in energentov. Prodajna cena dizelskega goriva brez dajatev z vključeno maržo trgovca znaša 0,31476 evra, torej samo 31,4 centa, vse ostalo do maloprodajne cene 0,992 evra so dajatve države."

Po njihovih pojasnilih je pomembna tudi trošarinska politika, "saj so cene v Sloveniji višje kot v sosednjih državah (razen Italije), kar pa je za Slovenijo kot majhno tranzitno državo nesprejemljivo". Že zdaj manj prodajo ob meji, razen ob Italiji. "Večja kot je razlika v ceni, manj je prometa na obmejnih servisih in tudi v tranzitu. Proti Avstriji je to še toliko bolj opazno, saj je tam mnogo Slovencev, ki dnevno odhajajo na delo v Avstrijo in seveda tam tudi točijo cenejše gorivo." Tudi avtoprevozniki manj točijo gorivo v Sloveniji, kar se zelo pozna.

Petrol pozdravlja prosto tržno oblikovanje cen naftnih derivatov, saj je Slovenija edina država v Evropski uniji, kjer so cene naftnih derivatov državno oblikovane in nadzorovane.

Tudi pri OMV so za sprostitev cen, "saj bi se tako vzpostavile normalne tržne razmere. Pri ostalih energentih, denimo električni energiji in zemeljskemu plinu, se je država odrekla uravnavanju cen, z odprtjem trga pa so se vzpostavile normalne tržne razmere, zato podobno pričakujemo tudi pri naftnih derivatih."

Po njihovem mnenju bi pridobili vsi in cene se ne bi pretirano dvignile, če sploh. "Ena izmed pomembnejših sprememb, ki bi jo takšna odločitev prinesla, bi bila možnost ponudbe goriv različnih kakovosti. Sprostitev cen bi tako omogočila bolj raznoliko ponudbo goriv, prilagojeno potrebam in željam gostov."

S spremembo bi se prosto oblikovale cene glede na ponudbo in povpraševanje, ki je odvisna predvsem od lokacije. Zato bi bile cene najverjetneje različne glede na ponudnike in na lokacijo bencinske črpalke - avtocesta, mesto, lokalni servisi, tako kot na Hrvaškem ali v Avstriji.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 14
 
ATAlR 21.02.2016 22:50:34
Mater me moti, ko pišejo, da država ureja ceno goriv. Država dejansko ureja MAKSIMALNE CENE GORIV, na prodajalcih pa je, da postavijo ceno, ki je lahko enaka ali pa nižja. Torej če država sprosti maksimalne cene, zakaj bi se gorivo pocenilo???
jebivoje 20.02.2016 20:08:26
vlada ne razume da večina naroda ne zmore njihove nenasitnosti, pri gorivu si pomagamo kdor lahko tanka v tujini,ko so se hoteli omastiti pri cigaretah je narod kupoval tobak, ko so pa še tega nenormalno podražili pa tobak iz tujine. toliko o inteligenci vladajočih.
DasAuto 20.02.2016 15:25:50
saj bi lahko ponudniki že sedaj spustili svoje marže, ampak jih ne. močno dvomim, da bi ob sprostitvi cen pa to kar tako naredili. verjetno bi na avtocestah zadevo še podražili in s tem zavajali narod, da je ob lokalnih cestah pa cenejše.
 
intel1 20.02.2016 14:11:15
ŽAL NE KR SMO PREVEČ LOPOVSKI IN BOMO TUDI IZ TEGA NAREDILI ŠTALO
pravica5 20.02.2016 13:12:55
pri nas je sama požrešnost dražili bodo k pr norcih se bodo že dogovoril po kartelno :)) zakaj peki ne pocenijo kruha in prevozniki svoje storitve , mater so dražil ko je šla nafta gor zdaj pa vse tiho je bilo BANDA.
Achilleus 20.02.2016 15:46:12
Res je...dražili so nam derivate, ko so šli na svetonem trgu gor. Zdej pa bi lahko res bilo poceni...pa si še več država jemlje. Kaj se bo zgodilo, ko se bojo cene spet dvignile...
jebivoje 20.02.2016 10:55:32
še to kazen bomo plačali, evropa je že zdavnaj dala ultimat da se vlada umakne od goriv, pa so kar gluhi
laznivec 20.02.2016 12:06:39
Pa saj ne bo prva... Slovenistan Evropi skoraj dnevno plačuje kazni... Večino zaradi neumnosti, korupcije in lenobe... Le da nam to skrbno tajijo!
Achilleus 20.02.2016 15:55:42
En dan bo tudi našim vladajočim v sloveniji zmanjkalo...ker bomo mi navadni državljani vedno manj imel, tudi ne bomo v nič investirali...in si bomo pomagali po domač (kot v starih časih). Lačni pač bomo poskusili ne bit... Kupuje se že zdej veliko rabljene robe...uvožene iz bogatejših regij. In veremite, da je to lih tolk dobro. V vaseh že neki let prehajajo ljudje pri ogrevanju na drva...mladi se spet ukvarjajo z vrtičkanjem...in še več bo tega. Hiše so vedno manj potratne (izolacije in kvalitetna okna), ljudje se ne vozimo več z avti brezveze...in še bolj bomo v prihodnje pazljivi... Veliko bo tega, ko se bo miselnost spremenila...in država, če bo hotela kaj več imet...bo pač mogla ustvarit. Revščina in pomanjkanje je vedno uspodbujala razvoj...
Samos75 20.02.2016 10:26:27
Zakaj bo, ali ni morda že, ...
 
laznivec 20.02.2016 09:32:24
Me prav malo briga... Tankam v Avstriji, kar mi vedno pričara nasmešek na obraz... Poceni gorivo, prijaznost in nobenega bivšega carinskega alkoholika, ki bi me nadlegoval za račun....
I_LOVE_FOOTBALL 20.02.2016 09:51:50
Tudi v Avstriji se tak sistem (davčne blagajne) uvaja. Raje vzemi račun, tudi tam kontrolirajo...
laznivec 20.02.2016 09:56:29
Za zdaj še ne, bom pa previden.... hvala
 
Kondor2 15.02.2016 16:51:25
spet mešajo meglo
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes