DAVKI

Britanski davkoplačevalci besni na princa

Natisni1
Britanski davkoplačevalci besnijo na člana britanske kraljeve družine.

Britanski davkoplačevalci so izvedeli, da je princ Edward, ki je najmlajši sin kraljice Elizabete, za krajšo pot porabil več kot 42.000 evrov. In sicer le v eno smer!

Edward se je odpravil na pot med mestoma Poole v Dorsetu in Tamworth v Staffordshiru, kar je 200 kilometrov. Pot z vlakom v prvem razredu bi eno osebo stala 285 evrov. A 54-letni princ se je odločil za zasebno letalo. 

"Gre za očitno zlorabo javnega denarja. Če bi to storil član parlamenta, bi bil zdaj v velikih težavah," je za britanske medije dejal Graham Smith iz skupine Republic, ki zavrača britansko monarhijo. Nekateri opozarjajo tudi, da princ očitno ne pozna naravovarstvene osveščenosti. 

A iz kraljeve družine sporočajo, da se je princu mudilo na dogodek. Pri potovanjih pa morajo članom kraljeve družine zagotoviti varnost, učinkovito porabo časa, pri tem pa morajo poskrbeti, da njegovo gibanje ne moti vsakdana drugih prebivalcev. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Princu Edwardu je torej v nekaj trenutkih uspelo pokvariti napore, ki ga britanska kraljeva družina vlaga v pozitivnejšo javno podobo. Največ napora vlagajo mlajši člani, kot sta princ Harry in William. 

Dejstvo pa je, da kraljeve družine niso poceni. Britanska monarhija letno stane približno 300 milijonov funtov (skoraj 341 milijonov evrov). Nekaj denarja pride iz kraljičinih zasebnih skladov. Precej pa za kraljevo družino nameni vlada; leta 2016 kar 44 milijonov evrov. Tovrstna žepnina gre iz davkoplačevalskih žepov. Prav zato nekateri Britanci vztrajajo, da se kraljevi družini onemogoči finančno napajanje iz davkoplačevalskega proračuna. 

Harry, William, Kate in princ Edward
Harry, William, Kate in princ EdwardFOTO: AP

KOMENTARJI (1)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
dadinho10 13.06.2018, 20:46:38
zdaj so besni, ko pa ko bude stojijo da vidijo poroko, ali rojstvo, mahajo z zastavami itd....pa niso besni? za poroko zelijo vse najlepse in najboljse, kot da je to zastojn...