21.02.2017
LJ
10° / 4°

Britanski poslovneži razdeljeni glede brexita

V Veliki Britaniji mnenje glede odhoda iz Evropske unije ni razdeljeno le med ljudmi. Tudi poslovneži na brexit gledajo različno. Razdor med njimi je še dodatno razdelilo sporočilo avtomobilske industrije, ki se je odločila za podporo kampanji za obstanek v Uniji.

Pred junijskim referendumom se ozračje na Otoku že pošteno segreva. Združenje avtomobilskih proizvajalcev in prodajalcev SMMT je sporočilo, da kar več kot tri četrtine njihovih članov podpira obstoj v Evropski uniji, medtem ko je proti le devet odstotkov, preostalih 14 odstotkov pa ni prepričanih.

Evri in funti
Na eni strani je govora o evropskih birokratskih ovirah, na drugi pa o izgubi služb. (Foto: Thinkstock)

Med drugim naj bi delavci v britanskih podružnicah nemškega BMW prejeli tudi pismo vodstva, v katerem jih svarijo, da bi lahko odhod iz unije ogrozil delovna mesta. "Carinske ovire bi pomenile višje stroške in višje cene in nikakor ne moremo domnevati, da bi Veliki Britaniji EU ob izhodu zagotovila prosto trgovino. To bi lahko vplivalo tudi na naše zaposlitve," je zapisal prvi mož Rolls-Royce Motor Cars Torsten Müller-Ötvös.

Na drugi strani pa je skupina Leave.EU, ki podpira brexit, objavila odprto pismo več kot 200 šefov malih podjetij, ki Britance pozivajo k odhodu iz osemindvajseterice, saj naj bi jih pri poslovanju ovirala odvečna evropska zakonodaja in birokracija. "Kot podjetniki se nenehno ukvarjamo z evropsko dieto nepotrebnih regulacij, ki pomenijo dodatne stroške, zmanjšujejo dobiček in višajo cene za naše stranke," so zapisali. "Cena je pogosto izguba služb." Pozabili niso niti na vsesplošne težave malega gospodarstva, saj "je bilo v razpravi [o brexitu] le malo pozornosti, kot pri vseh zadevah, namenjene malim in srednjim podjetjem".

V podobnem tonuse je oglasil tudi John Longworth, vodja britanske gospodarske zbornice (BCC), ki združuje na tisoče podjetij po državi. Po njegovih besedah naj bi imela Velika Britanija namreč "zmogljivosti in zmožnosti, da ustvari svetlo, če že ne svetlejšo gospodarsko prihodnost zunaj EU".

EU je medtem v redkem političnem sporočilu podprla tudi uprava londonskega Cityja, the City of London Corporation. "V primeru, ko kaj resno vpliva na ključne interese Cityja, bomo sprejemali tudi takšne odločitve," je pojasnil predsednik odbora za politiko in vire Mark Boleat. "Nismo bili soglasni. Soglasja nismo niti pričakovali, a poslovni vidik je jasen."

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Vas je strah, da se ne boste znali prilagoditi digitalizaciji in da boste ostali brez dela?

calculate
glossary
indexes
indexes