21.01.2017
LJ
/ -11°

Cigarete naj bi se podražile kar dvakrat

Potem ko se lani niso spreminjale, je letos kar dvakrat pričakovati zvišanje trošarin za cigarete. Cene za škatlico naj bi porasle za tri do pet odstotkov.

Na finančnem ministrstvu vladi predlagajo, naj na eni prvih sej v novem letu sprejme sklep o zvišanju trošarin na cigarete s 1. februarjem 2017 na 109 evrov, pet mesecev pozneje pa nato še dodatno na 111 evrov. Trenutno morajo trgovci od 1000 cigaret obračunati trošarino v višini 106 evrov.

Odvajanje od kajenja
Letos je kar dvakrat pričakovati podražitev cigaret. Boste nehali kaditi? (Foto: Thinkstock)

Pri 22-odstotnem davku na dodano vrednost in 111 evrih trošarine bo tako od sredine prihodnjega leta znašala celotna obremenitev cigaret iz razreda tehtane povprečne drobnoprodajne cene 81,28 odstotka drobnoprodajne cene. To pomeni 142,65 evra za tisoč cigaret oziroma 2,853 evra za zavojček 20 cigaret. Zvišanje trošarin prav tako predlagajo za cigare in cigarilose, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje.

Če bi nehali kaditi, bi lahko privarčevali za dober avto ...

Finančni učinek povišanja trošarin v dveh korakih na ministrstvu ocenjujejo v višini 11,3 milijona evrov na letni ravni oziroma 940.000 evrov na mesec. Zaradi enomesečnega zamika pri plačilu trošarine v državni proračun bo sicer prvi finančni učinek opazen šele v mesecu marcu, zato so dodatni prihodki od zvišanja trošarin v celem letu 2017 ocenjeni na 8,7 milijona evrov.

Pričakovati je, da se bodo drobnoprodajne cene tobačnih izdelkov zaradi zvišanja trošarin povečale za tri do pet odstotkov, ter da se bodo za nekaj manj kot tri odstotke znižale količine tobačnih izdelkov, od katerih je obračunana trošarina.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes