18.01.2017
LJ
/ -3°

Davčne blagajne so doslej stale 1,7 milijona evrov

Finančna uprava je imela doslej z uvedbo informacijske podpore za delovanje davčnih blagajn za 1,7 milijona evrov stroškov, dodatnih 80.000 evrov stroškov jo predvidoma še čaka.

Vlada zaradi strožjega nadzora nad gotovinskim poslovanjem letos pričakuje 75 milijonov evrov več pobranih dajatev, po mnenju finančnega ministra morda tudi več.

Blagajna
Vlada pričakuje 75 milijonov evrov več pobranih davkov. (Foto: Thinkstock)

Poročilo o uvedbi sistema davčnega potrjevanja računov v Sloveniji poleg stroškov za razvoj informacijske podpore omenja še 124.000 evrov, ki jih bo finančna uprava letos in prihodnje leto porabila za izplačilo nagrad v nagradni igri Vklopi razum, zahtevaj račun. Stroški urada vlade za komuniciranje za izvedbo in predvajanje žrebanja nagradne igre ter oglaševanje pa so ocenjeni na 125.000 evrov.

Stroški finančne uprave za uvedbo informacijske podpore za delovanje davčnih blagajn se torej gibljejo v okviru ocenjene višine, ki je v akcijskem načrtu za uvedbo davčnih blagajn v Sloveniji določena pri dveh milijonih evrov.

Furs je moral za vzpostavitev sistema davčnih blagajn, ki je v Sloveniji obvezen od 2. januarja, zagotoviti informacijski sistem za potrjevanje in hranjenje podatkov o poslovnih prostorih in izdanih računih zavezancev za davek ter analitični sistem za ugotavljanje odstopanj med podatki o izdanih računih in podatki iz evidenc. Do danes je bilo davčno potrjenih že približno 200 milijonov računov, 50.639 različnih zavezancev pa je prevzelo 66.926 digitalnih potrdil, brez katerih davčne blagajne ne delujejo.

Vlada je v letošnjem proračunu predvidela, da bo da z učinkovitejšem pobiranjem davkov pobrala dodatnih 75 milijonov evrov. Finančni minister Dušan Mramor je prejšnji teden povedal, da bo treba na prve rezultate strožje ureditve gotovinskega poslovanja počakati do aprila, hkrati pa izrazil upanje, da bo številka višja od 75 milijonov evrov, kar bi finančnemu ministrstvu dalo dodaten manevrski prostor za davčno prestrukturiranje.

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali pri iskanju zaposlitve uporabljate družbena omrežja?

calculate
glossary
indexes
indexes