18.01.2017
LJ
-0° / -5°

Zakaj diamanti nikoli ne bodo zamenjali zlata

Ljudje obožujemo drage kamne že približno poltretje tisočletje. Kljub temu da veljajo za izredno varno naložbo, se za naložbo v njih odloči le peščica. Poglejte, zakaj.

Porast priljubljenosti dragih kamnov se je pojavil v devetnajstem stoletju, ko so se pojavili novi načini rezanja. Diamante kot dragulje ocenjujemo po teži (karati), čistosti, barvi in rezu. Pri dragih kamnih je en karat enak 0,2 grama, njihova cena na karat pa s težo narašča, saj so težji kamni izredno redki. Barva se označuje z različnimi črkami, pri čemer črka bliže začetku abecede pomeni višjo ceno. Uradno najdražjega diamanta na svetu ni, saj se o vrednosti največjih lahko le ugiba, poleg tega se jih praktično ne prodaja. Med kandidati za naslov pa so zagotovo Great star of Africa, The Millennium Star, The Orloff ter Centenary diamant. Najvišjo ceno na karat je dosegel 6,04 karata težek diamant, ki so ga leta 2007 prodali v Hongkongu za 7,98 milijona dolarjev in je tako dosegel ceno 1,32 milijona za karat.

dragi kamni in nakit-1
Enega največjih diamantov so odkrili z rentgenom.

Svetovna prestolnica trgovanja z dragimi kamni, predvsem diamanti, je Antwerpen, trg pa je zelo zaprt. Kar 50 odstotkov vse trgovine z diamanti namreč obvladuje skupina De Beers, ki le nekajkrat letno organizira prodajo za le 500 znanih kupcev. Trgovanja na odprtem trgu praktično ni.
Trg diamantov se je odzval tudi na krizo, saj se je družba De Beers zaradi pomanjkanja povpraševanja odločila zmanjšati proizvodnjo kar za 50 odstotkov in tako uspela ohraniti visoko ceno. Pojavljale so se tudi obtožbe, da naj bi diamante celo uničevali. Največ dela so zaradi recesije izgubili rezalci diamantov v Indiji.

Cene diamantov so v zadnjem letu sicer padle za 12,5 odstotka, a skupaj v zadnjem desetletju zrasle za več kot 50 odstotkov. Če menite, da so diamanti prava naložba za vas, jih ne kupujte pri prodajalcih nakita, ampak pri specializiranih podjetjih oziroma na borzi diamantov. Strokovnjaki največkrat priporočajo minimalni nakup v vrednosti 5.000 evrov za obdobje vsaj petih let.

Če bi se kot nepoznavalec lotili nakupa diamantov, obstaja zelo velika verjetnost, da boste kupili ponaredek. Pogosti so pojavi, ko se kot turisti odpravimo na popotovanja po deželah, ki so načeloma cenejše kot naša domovina in zmotno predvidevamo, da se bo to odrazilo tudi na cenah nakita. Tu velja osnovno pravilo: Če je poceni, je sigurno zanič. In drugo: Tudi če je drago, ni nujno pristno. Če se kot nepoznavalec odločite za nakup izdelkov z žlahtnimi kamni, so vaše možnosti, da bi odkrili ponaredek nične. Ali je diamant ponaredek ali ne, lahko ugotovite le na nevgrajenem kamnu. Vse je torej odvisno od ugleda vašega draguljarja.

Po prodaji nakita z dragimi kamni so na prvih treh mestih Tiffany & Co., Cartier in Bulgari. Ko govorimo o najbolj uglednih blagovnih znamkah pa je treba omeniti še Gucci ter Van Cleef & Arpels. Največ nakita z dragimi kamni se proda v Ameriki, sledi Japonska in Evropska unija, znotraj katere prednjačita Italija in Velika Britanija.

dragi kamni in nakit-8
Trgovino z diamanti upravlja zaprti krog ljudi.


Trgovina z diamanti že vrsto let nosi tudi negativen predznak, saj izkopavanje in obdelava diamantov v revnih deželah temelji na izkoriščanju najbolj revnih slojev prebivalstva, pogosto tudi otrok, poleg tega pa so bili z diamanti plačani številni krvavi upori v Afriki, tako da je trgovanje z diamanti iz določenih afriških držav celo prepovedano. Kljub temu da je npr. v Ameriki za trgovanje s tovrstnimi diamanti zagrožena kazen celo do deset let zapora, diamanti zaradi velikih zaslužkov vedno najdejo pot na svetovni trg.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes