21.01.2017
LJ
/ -11°

Država bo 2000 brezposelnim Fincem vsak mesec dala 560 evrov

Januarja bo 2000 naključno izbranih iskalcev zaposlitev na Finskem namesto nadomestila za pomoč brezposelnim začelo prejemati po 560 evrov mesečno, brez vsakih pogojev in obveznosti.

Na Finskem želijo ugotoviti, ali bi uvedba univerzalnega temeljnega dohodka poenostavila socialni sistem in povečala zaposlenost. Januarja bo zato 2000 naključno izbranih iskalcev zaposlitev namesto nadomestila za pomoč brezposelnim začelo prejemati po 560 evrov mesečno, brez vsakih pogojev in obveznosti.

Denar in finska zastava
Finska preverja možnost univerzalnega temeljnega dohodka. (Foto: Thinkstock)

S testno akcijo na nacionalni ravni bo Finska prva država na svetu, ki bo brez pogojev izplačevala univerzalni temeljni dohodek, je povedala Marjukka Turunen iz finskega inštituta za socialno zavarovanje Kela, ki vodi projekt. Da so izbrani za sodelovanje v poskusu, bodo prostovoljci izvedeli šele tik pred silvestrovim. Med njimi bodo predvsem osebe v starosti med 25 in 58 let, ki so novembra letos prejemale denarno nadomestilo za pomoč brezposelnim.

Avtorji projekta upajo, da bodo s poskusom ljudi spodbudili, da si poiščejo zaposlitev. Številni prejemniki socialne podpore namreč ne sprejmejo manjših del, ker bi bili po odbitju davkov bili na slabšem. Univerzalni temeljni dohodek ne bo smel biti obdavčen, tudi če bo oseba zaslužila več kot 4000 evrov na mesec. "Menimo, da bo to velika spodbuda, da bo nekdo sprejel delo vsaj za polovičen delovni čas," je dejala Turunenova.

Obenem bo univerzalni temeljni dohodek tudi zmanjšal birokracijo. Kdor je zdaj brez zaposlitve, mora namreč nenehno izpolnjevati obrazce in vlagati zahtevke. Pri univerzalnem temeljnem dohodku pa to ne bo potrebno. "Poleg tega pa univerzalni temeljni dohodek daje ljudem tudi finančno varnost," je razložila. "Lahko se bodo zanesli na to, da bo denar prihajal pravočasno. Kaj bodo z njim naredili, pa je njihova stvar."

Oblasti prostovoljcev ne nameravajo preverjati, saj bi to vplivalo na rezultate testa. Preizkusno obdobje bo trajalo dve leti.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes