21.02.2017
LJ
10° / 4°

Facebook bo v Veliki Britaniji plačeval več davkov

Facebook je pristal, da bo v Veliki Britaniji plačeval milijone funtov dodatnih davkov. Koncern bo namreč prevetril svojo davčno strukturo, tako da bodo prihodki iz naslova oglaševanja, pridobljeni v Veliki Britaniji, sedaj na Otoku tudi obdavčeni.

Ameriški velikan Facebook se je za spremembe odločil, potem ko se je znašel pod plazom obtožb zaradi domnevnega izogibanja plačevanju davkov. Do sedaj je prodajne prihodke večinoma preusmeril na Irsko.

V skladu z novimi pravili bodo na Irsko šli le še prihodki iz oglaševanja manjših podjetij, ki je urejeno prek spleta z malo ali brez posredovanja Facebookovih zaposlenih. Na Irskem ima namreč podjetje svoj mednarodni sedež. Oglaševalski prihodki s strani velikih strank pa bodo ostali v Veliki Britaniji.

Facebook
Spremembe naj bi začele veljati aprila, Facebook pa bo prvi višji davčni račun plačal leta 2017. (Foto: Reuters)

Po navedbah BBC bo sprememba pomenila, da bo Facebook precej več prihodkov ustvaril na Otoku, tam pa bo zato tudi plačal več davkov. V Veliki Britaniji je stopnja davka na dohodek pravnih oseb pri 20 odstotkih.

Facebook je veliko ogorčenja požel po razkritju, da je v Veliki Britaniji leta 2014 plačal 4327 funtov (okoli 5500 evrov) davka na dohodek, čeprav je Velika Britanija eden njegovih največjih trgov zunaj ZDA. Po vsem svetu podjetje v vsakem četrtletju ustvari več kot milijardo funtov dobička, koliko od tega odpade na Veliko Britanijo, pa družba ne razkriva.

Facebook v Veliki Britaniji zaposluje 850 ljudi in v Londonu gradi nove prostore. Podjetje sicer ni edino, ki se v državi sooča s kritikami zaradi davčnih praks. Med bolj izpostavljenimi je tudi internetni velikan Google.

Britanski davčni urad je januarja sporočil, da bo Google za poravnavo za zadnjih 10 let delovanja v Veliki Britaniji plačal dodatnih 130 milijonov funtov (166 milijonov evrov), čeprav podjetje na Otoku ustvari 11 odstotkov globalnega prometa. Samo v zadnjih 18 mesecih je v Veliki Britaniji ustvaril 106 milijonov funtov dobička ob 1,18 milijarde funtov prihodkov.

Facebook je sicer zanikal, da bi bila njegova odločitev posledica Googlove poravnave. Spremembe naj bi načrtoval že dalj časa.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Vas je strah, da se ne boste znali prilagoditi digitalizaciji in da boste ostali brez dela?

calculate
glossary
indexes
indexes