16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Kdaj se izplača kasko zavarovanje?

Včasih se varčevanje pri avtomobilskem zavarovanju ne izplača. Pri odločitvi za kasko zavarovanje je predvsem pomembna starost vašega vozila, ki določi vrednost kaska.

cabriolet-14
Dražji avto, dražje zavarovanje.

Avtomobilsko kasko zavarovanje (AK)

Polni kasko

Zavarovanje avtomobilskega kaska obsega kritje večine škod na motornem vozilu, povzročenih med vožnjo, v mirovanju ali na parkirišču, ne glede na to, ali jo povzročite sami ali pa kdo drug. S polnim kaskom zavarujete vozilo za primer uničenja, poškodovanja ali izginotja. Obseg kritja je odvisen od izbire vrste kaska in plačane premije. S sklenitvijo kaska zavarujete svoje vozilo za škodo, nastalo zaradi prometne nesreče, delovanja naravnih sil, požara, zlonamernih (objestnih) dejanj tretjih oseb, tatvine vozila in poškodovanje vozila zaradi drugih dejavnikov.

Pri določitvi zavarovalne premije za zavarovanje avtomobilskega kaska se upošteva nakupna vrednost novega vozila z vso dodatno opremo, ki je v vozilu na dan sklepanja zavarovalne police. Dodatna oprema mora biti na polici izrecno navedena. Zaradi enotnejšega poslovanja zavarovalnice uporabljajo Eurotax cenik za določitev vrednosti vozila.

Pri podaljšanju zavarovanja je razvrstitev v premijski razred odvisna od števila prijavljenih in izplačanih škod za vaše vozilo v preteklem zavarovalnem obdobju.

Malus
Za vsako prijavljeno škodo v preteklem zavarovalnem letu ste razvrščeni za tri premijske razrede višje v naslednjem zavarovalnem letu. Glede na to, da vsak premijski razred pomeni 5 %, to pomeni, da boste naslednje leto plačali 15 % več. Če zaradi števila škodnih dogodkov presežete 14. premijski razred, se vam pred izplačilom zavarovalnine obračuna obvezna odbitna franšiza.

avto je velik strošek
Ne glede na vrsto avtomobilskega zavarovanja lahko zaprosite za plačilo zavarovanja na več obrokov. (Foto: iStockphoto)

Bonus
Vsako zavarovalno leto, ko ne prijavite nobene škode za vaše vozilo, ste razvrščeni za en premijski razred nižje v naslednjem zavarovalnem letu. To pomeni, da boste plačali 5 % manj.

Odkup prve škode
Odvisno od zavarovalnice imate možnost, da tudi bonus lahko zavarujete za primer prometne nesreče. To pomeni, da boste ne glede na škodni dogodek, katerega povzročitelj bi bili, ostali v istem premijskem razredu, namesto izgubili tri. Če ste v nižjem premijskem razredu, boste za to možnost plačali manj, če v višjem, več. Za to možnost se lahko (odvisno od zavarovalnice) odločite tudi po škodnem dogodku, če gre za manjšo škodo.

Soudeležba zavarovanca pri škodi (odbitna franšiza)
Ob sklenitvi kasko zavarovanja si lahko izberete odbitno franšizo (lastno soudeležbo), ki jo boste ob morebitni škodi na vozilu krili sami. Z izbiro višje odbitne franšize se ob sklenitvi zavarovanja plača nižja premija. Lahko pa se odločite tudi za zavarovanje brez odbitne franšize. Pri osebnih, terenskih, večnamenskih vozilih in ostalih motornih vozilih lahko odvisno od zavarovalnice izbirate med 1%, 2%, 4% ali 8% odbitno franšizo od višine novonabavne vrednosti vozila oziroma brez odbitne franšize (0%). Kadar uveljavljate škodo iz naslova kasko zavarovanja, vendar niste zanjo sami krivi (npr. toča, objestnost, delne kombinacije J (steklo), H (parkirišče) ali D (divjad)), ne izgubite bonusa in ne plačate odbitne franšize.

Delni kasko
Delno kasko zavarovanje pomeni, da zavarujete vozilo le pred posameznimi tveganji.

Sklenete ga lahko tudi brez sklenitve splošnega kaska, razen kombinacije K. S kombinacijami delnega avtomobilskega kaska lahko zavarujete vozilo pred naslednjimi nevarnostmi:

* B – naravne in elementarne nesreče
* D – steklo, divjad in domače živali
* E – steklo
* H – parkirišče
* I – nadomestno vozilo
* J – zunanja svetlobna telesa in ogledala
* K – kraja

Vključite vsa tista kritja, za katera mislite, da so smiselna. Za nove avtomobile je priporočljiv čim širši obseg kritij, večji paketi, ki jih zajemajo, pa so navadno cenejši, kot če bi vsa vključena kritja dodajali posamezno.

Delno kasko zavarovanje je koristno tudi v primeru uveljavljanja škode, ki jo sicer že krije splošni avtomobilski kasko, saj se v tem primeru ne upošteva odbitna franšiza, dogovorjena pri splošnem avtomobilskem kasku, in hkrati kot zavarovanec ne izgubite že pridobljenega bonusa pri plačilu zavarovalne premije splošnega avtomobilskega kaska.

Pokvarjen avto-3
Avtomobilska asistenca vam lahko zagotavlja 24-urno pomoč na cesti tako v primeru poškodbe kot okvare vozila. (Foto: iStockphoto)

Če ste kupili nov avto, se vam vsekakor izplača zavarovati avto s polnim kaskom, po mnenju strokovnjakov vsaj od tri do pet let oziroma dokler ima avto določeno vrednost na tržišču. Za starejše avtomobile je potrebno pretehtati med ceno kaska in vrednostjo vozila ter ceno rezervnih delov. Kasko je zato priporočljiv tudi za vse dražje avtomobile. Če pa boste kupili avto na lizing, bo lizingodajalec od vas zahteval, da sklepate polni kasko vsako leto v času trajanja lizinga, če se seveda ne boste uspeli dogovoriti drugače.

Več o obveznem zavarovanju si lahko preberete v članku Kako najbolje zavarovati avto?

Pri sklepanju zavarovanj je priporočljivo primerjati ponudbo in ceno več zavarovalnic. Pri tem pa bodite pozorni na njihove pogoje, saj se med seboj zelo razlikujejo. Velikokrat se izkaže, da najcenejša polica ni nujno tudi najugodnejša v primeru škode, zato preudarnost, ki se vam bo še kako obrestovala v primeru škode, ni odveč! 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes