19.02.2017
LJ
/ 3°

Lepo je biti Švicar. Morda bo vsak dobil skoraj 2250 evrov mesečno od države

Švica bo morda prva država na svetu s temeljnim dohodkom na svetu. Po predlogu bi vsak njihov državljan dobil 2244, vsak otrok pa 561 evrov mesečno.

Švicarski franki
Če bo potrjen načrt, bo Švica postala prva država na svetu, ki bo vsem prebivalcem omogočila mesečni dohodek. (Foto: Thinkstock)

Ideja se je porodila skupini intelektualcev, ki so prepričani, da bodo ljudje še vedno želeli delati in se zaposliti. Z njimi se sicer ne strinjajo niti levi niti desni politiki. Temeljni dohodek bi prejemali vsi državljani, ne glede na to, ali so zaposleni ali ne.

Če bo predlog potrjen, bo vsak odrasli dobil 2500 švicarskih frankov (2244 evrov), vsak otrok pa 625 frankov (561 evrov) mesečno. Država bo morala v ta namen letno odšteti 208 milijard švicarskih frankov (187 milijard evrov). Ker bi obenem ukinili socialno pomoč, bi nekaj denarja prišlo iz tega naslova.

Predlog temelji na raziskavi inštituta Demoscope, ki je pokazala, da bi večina Švicarjev kljub zagotovljenemu dohodku še vedno delala ali iskala službo. Po njihovih rezultatih bi samo dva odstotka pustila službo, osem odstotkov Švicarjev bi pretehtalo vse možnosti in razmislilo o odpovedi. Tretjina od 1076 vprašanih meni, da bi drugi nehali delati, 56 odstotkov pa jih ocenjuje, da ideja ne bo nikoli zaživela.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
Antonija Artač 03.02.2016 12:39:38
Seveda bodo se vedno iskali zaposlitve. Z 2500 Franki je v Svici zeloooo tezko preziveti. Zadosca za placilo obveznega zdravstvenega zavarovanja in najemnino zelo skromnega stanovanja. Za vse ostalo zmanjka.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes