DAVKI

Takoj po praznikih boste v nabiralniku našli to

Natisni0
Furs vam je poslal pošto.

Finančna uprava RS (Furs) je v petek zavezancem po pošti na dom poslala prvi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2017. Izračune boste tako prejeli v prvih dneh aprila.

Drugi paket izračunov za preostalega približno pol milijona zavezancev bodo predvidoma poslali na pošto 31. maja.

Najprej bo informativne izračune prejelo približno milijon zavezancev (959.789). Informativne izračune že nekaj let pošiljajo z navadno pošto, za vročene pa veljajo 15. dan od datuma odpreme.

Na Fursu običajno dohodnino najprej izračunajo za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka.

Preverite, če so podatki pravilni

Zavezanci naj izračune natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca.

Če ugotovijo napako oz. več njih, morda pomanjkljive podatke ali pa da je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 30. aprila 2018podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Ugovor lahko vložijo elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z uporabniškim imenom in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Če bodo zavezanci oddali obrazec v papirnati obliki, ga bodo lahko prejeli na vseh finančnih uradih ali si ga natisnili s spletne strani Fursa. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo.

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, jim ni treba storiti ničesar. Informativni izračun bo po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba.

Kdaj ni treba vložiti ugovora?

Zavezancem ni treba vlagati ugovorov, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega 1 evro. Pri veliki večini zavezancev, kjer je zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, te znašajo nekaj centov, večja razlika (do 1 evra) pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev, pravijo na Fursu.

Pomembni datumi

Rok za vložitev ugovora se izteče 30. aprila 2018, rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 30. maja 2018, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na tekoče račune 28. maja 2018.

Kakšni bodo zneski?

V prvem svežnju bo informativne izračune prejelo 959.789 zavezancev, od tega 283.997 (29,6 odstotka) z doplačili, 258.998 (27 odstotkov) z vračili, 416.794 (43,4 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine.

V tej tranši bo skupaj za 43.171.229 evrov doplačil in 62.749.905 evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 152 evrov, povprečni znesek vračila pa 242 evrov.

Za primerjavo: lani so v prvem paketu izračune poslali 947.550 zavezancem, od tega 27,2 odstotka z doplačili, 28,5 odstotka z vračili, preostalih 44,3 odstotka pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Vsi skupaj bodo morali doplačati 46,6 milijona evrov, vrnili pa jim bodo skupaj 61,7 milijona evrov. Povprečni znesek doplačila je 181 evrov, povprečni znesek vračila pa 228 evrov.

Plačevanje dohodnine brez stroškov plačilnih storitev

Zavezanci, ki imajo doplačilo dohodnine, bodo lahko plačilne naloge poravnali s plačilnimi karticami (Mastercard, Maestro, Visa in Karanta) in z mobilnimi denarnicami, ki podpirajo plačevanje s plačilnimi karticami, in sicerbrez provizije. Negotovinska plačilna mesta UJPlačambodo dostopna na enajstih lokacijah po vsej Sloveniji.

Davki
DavkiFOTO: iStock

Kdo prejme informativne izračune?

Medtem ko je finančna uprava v prejšnjih letih informativne izračune pošiljala le zavezancem, katerih dohodki ne presegajo zneska splošne olajšave, in prav tako ne študentom in upokojencem, katerih dohodki za začasno delo ne presegajo določene zneska, pa jih bodo že tretje leto zapored prejeli vsi davčni zavezanci s kakršnimikoli obdavčljivimi dohodki ne glede na znesek.

S tem se zavezancem, ki jim je bila med letom odtegnjena akontacija dohodnine, a zaradi nižjih bruto dohodkov od zneska splošne oz. posebne osebne olajšave doslej informativnega izračuna niso prejemali, omogoča, da jim ni treba vlagati napovedi za odmero dohodnine, da bi dosegli vračilo preveč plačanega davka.

Informativnega izračuna pa še vedno ne bodo prejeli zavezanci, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Tisti zavezanci, ki do 15. junija izračuna ne bodo prejeli, bodo morali napoved vložiti sami, in sicer najpozneje do konca julija.

Kaj pa dohodki iz tujine?

Če davčni zavezanec dohodkov iz tujine ne napove že med letom, je tudi te dohodke dolžan napovedati v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine. V kolikor pa so nenapovedani dohodki, prejeti iz tujine, edini dohodki zavezanca, le-ta tudi po novem ne bo prejel informativnega izračuna dohodnine in je še vedno dolžan sam vložiti napoved za letno odmero dohodnine, opozarjajo na Fursu.

Od leta 2015 Furs avtomatično pridobiva podatke v okviru posebne direktive EU o izmenjavi podatkov o vseh dohodkih iz zaposlitve, plačilih direktorjem, dohodkih iz naslova pokojnin, nepremičnin, ki so jih rezidenti Slovenije od vključno leta 2014 dosegli v državah članicah EU.

Tako pridobljene podatke Furs primerja s podatki zavezancev, ki so jih morali napovedati v medletnih oziroma letnih napovedih za odmero dohodnine. V primeru, ko se ugotovijo razhajanja v podatkih, Furs začne postopke nadzora, ki so namenjeni odmeri neplačanih dajatev. Če bo ugotovljeno, da zavezanci niso izpolnili svojih obveznosti napovedovanja dohodkov, bodo uvedeni tudi ustrezni prekrškovni postopki. Zato Furs zavezancem svetuje, da sami predložijo podatke o dohodkih, ki jih dosegajo v tujini, bodisi z medletnimi napovedmi za odmero akontacije dohodnine ali pa bodisi v ugovorih zoper informativni izračun bodisi z letno napovedjo za odmero dohodnine. Na ta način se bodo izognili tako globam, kot tudi morebitnim zapletom pri uveljavljanju davčnih ugodnost, ki jih lahko uveljavljajo.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI