24.01.2017
LJ
-3° / -8°

Na udaru so frizerji, gostinci in gradbinci

Davčna uprava že skoraj eno leto opravlja poostren nadzor nad nekaterimi dejavnostmi, v katerih najpogosteje prihaja do pojava sive ekonomije. Na udaru so frizerji, gostinci in gradbinci.

lokal
Ste dobili račun?

Kolikokrat se vam je že primerilo, da ste od frizerja ali iz lokala odšli brez računa? Nekateri med vami ste se zagotovo zamislili in se poskušali spomniti, kdaj ste ga nazadnje dobili. Nedavni izredni nadzori, ki so jih opravili davčni inšpektorji, so pokazali, da do večjih nepravilnosti prihaja predvsem v frizerskih salonih, kjer je v navadi, da račune izdajajo le novim in neznanim strankam, medtem ko znane dolgoletne stranke odhajajo iz lokalov z novimi frizurami brez računa. Davčna uprava je opazila tudi, da frizerji škarje in glavnike pogosto sukajo kar na svojih ali domovih strank.


pridne roke rešujejo težave
Če opravljate dejavnost za denar, morate izdati tudi račun. (Foto: iStockphoto)

Pri nadzoru gostincev so ugotovili, da je brisanje in popravljanje računov stalna praksa, pri izvajanju alternativnih dejavnosti pa je pogosto neizdajanje računov. Skupaj so opravili 926 nadzorov, kršitve so ugotovili v 42 odstotkih nadzorov, kršitelji pa so davčno blagajno napolnili s 388.694 evri.

Davčna uprava je v avgustu letos začela s celovitim pristopom nadzora nad izvajalci individualnih gradenj. Davčna uprava je najprej zbrala podatke o izdanih gradbenih dovoljenjih na 57 upravnih enotah, nato pa so sledili ogledi gradbišč. Davčna uprava aktivno sodeluje tudi z gradbeno inšpekcijo. Vse, ki še niso legalizirali svoje dejavnosti, pozivajo k samoprijavi.

Davčna uprava želi s še bolj učinkovitim nadzorom sive ekonomije preprečevati delo in zaposlovanje na črno, spodbujati pravočasno in pravilno plačevanje davčnih obveznosti, ponovno registracijo dejavnosti, preprečevati zniževanje davčnih osnov in preprečevati nelojalno konkurenco. Cilji projekta so usmerjeni predvsem k registraciji in legalizaciji opravljanja dejavnosti, zavezance pa želimo spodbuditi tudi k uporabi instituta samoprijave. V okviru projekta zato želimo povečati tudi zavedanje in ozaveščenost potrošnikov. Davčna uprava poziva vse potrošnike, da zahtevajo in vzamejo račun za vsako storitev ali blago.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 2
Ivc Janko 25.10.2009 12:10:58
kaj je večji zločin ,če človek dela na črno ali si izplača milijon evrov nagrade.Država naj začne varčevati najprej pri sebi da nam bo za vzgled !!!
 
tomi 16.10.2009 15:57:33
Lepo da vsaj nekdo v naši javni upravi dela. Šele zdaj ko je "recesija" so se spravili na teren in poglej ga zlomka zasluzili 400.000€ :) Kar tako naprej pa bodo tudi naše plače lahko manj obdavčene;)
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes