16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Ne izpostavljajte se poslovnim tveganjem

Več kot 200.000 poslovnih subjektov v Sloveniji mora do konca marca na Ajpes oddati bilance in izkaze poslovnega izida. Med njimi je več kot 180.000 mikro in malih podjetij, ki so lahko zaradi neustrezno usposobljenih izvajalcev izpostavljena velikim poslovnim tveganjem.

Na Zbornici računovodskih servisov pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) opozarjajo, da neurejeno področje računovodskih storitev manjša podjetja postavlja pred velika poslovna tveganja, saj jim lahko poslovne izkaze pripravljajo tudi neustrezno usposobljeni izvajalci.

Bilance
Podjetjem pri preverjanju kakovosti računovodij v pomoč tudi brošura. (Foto: Thinkstock)

Na zbornici so zato pripravili brošuro z naslovom "Kdo pa vam vodi poslovne knjige?", s katero želijo podjetjem pomagati pri preverjanju kakovosti izvajalcev računovodskih storitev. "Danes lahko računovodski servis odpre praktično vsak. Od več kot 4000 poslovnih subjektov, ki se ukvarjajo z računovodskimi storitvami, je ustrezno strokovno usposobljenih samo 1500," je opozoril predsednik Zbornice računovodskih servisov Aleksander Štefanac.

Na zbornici ugotavljajo, da je pomanjkanje usposobljenosti predvsem posledica zakonske neurejenosti dejavnosti računovodskih servisov. Na kakovost vplivajo tudi stalni pritiski na cene storitev, na katere se izvajalci računovodskih storitev posledično odzivajo z zniževanjem investicij v izobraževanje zaposlenih, tehnološko opremljenost in razvoj.

"Največji problem je vrednotenje storitve. Podjetniki si želijo čim nižje cene, pri čemer se ne zavedajo, da s tem znižujejo kakovost storitev. Ko pride do napak, globe ali problemov pri poslovanju, na primer zmanjšanje kreditne spodobnosti ali bonitete, je po navadi že prepozno," je pojasnil Štefanac.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes