19.02.2017
LJ
/ 3°

Poslovneži ne izklučujejo odhoda zaradi morebitnega brexita

Morebitni brexit bi prizadel prav vse članice Evropske unije. Vendar bi bila Slovenija med državami, ki bi utrpele najmanj negativnih posledic. Funt je šel krepko navzdol, poslovneži grozijo z odhodom iz Velike Britanije.

Britanski funt se je na azijskih trgih precej pocenil zaradi strahov pred izhodom Velike Britanije iz Evropske unije oziroma brexitom. V Tokiu so z njim trgovali za 1,4279 dolarja, medtem ko je bil še v New Yorku vreden 1,4392 dolarja.

Slabitev gre po mnenju analitikov pripisati odločitvi župana Londona Borisa Johnsona, da bo na junijskem referendumu glasoval proti obstanku Otoka v Uniji, čeprav je premier David Cameron z evropskimi voditelji konec minulega tedna dosegel dogovor glede britanskega vprašanja.

Funti in evri
Slovenija bi bila med državami, ki bi jih brexit najmanj prizadel, je pokazala raziskava. (Foto: Thinkstock)

Britanska valuta se je zaradi Johnsonove odločitve pocenila najbolj v 11 mesecih, saj je po mnenju analitikov Morgan Stanleya londonski župan na Otoku izjemno priljubljen. "Čeprav izhod (Velike Britanije iz EU) ni verjeten, bodo negotovost in skrbi precej vplivale na funt," je dejal valutni strateg Mizuho Securities Kengo Suzuki.

"Brexit bo ena najpomembnejših tematik v letošnjem letu ... Johnsonova odločitev je krepko premaknila funt, saj zanj verjamejo, da bo naslednji voditelj konservativcev. Njegov položaj ima precej vpliva," pa je valutno dogajanje pokomentiral strateg IG v Melbournu.

Odhod Velike Britanije sivih las ne povzroča le valutnim trgovcem, ampak tudi poslovnežem, ki naj bi že svarili pred odhodom. Brexit naj bi po njihovem mnenju ogrozil delovna mesta, saj naj bi odvračal naložbe v Veliko Britanijo. Obenem jim skrbi povzroča tudi vprašanje, kakšne prostotrgovinske sporazume bi Velika Britanija sklenila s posameznimi članicami in Unijo.

"Nihče se ne bi izognil škodi"

Strokovnjaki münchenskega inštituta Ifo medtem so izračunali vpliv brexita na trgovino in bruto domači proizvod (BDP) v dveh scenarijih: v prvem bi Evropska unija ohranila določen privilegiran dostop do britanskega trga, v drugem bi šla Velika Britanija v izolacijo. Izračun se nanaša na prihodke prebivalcev.

V obeh scenarijih je raziskava nakazala jasne posledice: občutno znižanje prihodkov kot posledica krčenja trgovine in investicij. "Ne vemo, kaj bi prinesel brexit. A zagotovo bi ustvaril ogromno negotovost in obstajajo zelo dobri empirični dokazi, kako strupena je negotovost za trgovinske tokove in gospodarski razvoj," je poudaril direktor centra za mednarodno gospodarstvo na Ifu Gabriel Felbermayr.

V primeru "mehkega izhoda" bi Velika Britanija in Irska zabeležili več kot petodstotno znižanje prihodkov. V izolacijskem scenariju, ki je sicer po besedah Felbermayrja precej manj verjeten, pa škoda naraste na več kot 20 odstotkov. Brexit bi močno prizadel tudi manjša gospodarstva, ki imajo močne turistične in finančne povezave z Veliko Britanijo - na primer Malto, Ciper in Luksemburg. Precejšnjo škodo bi utrpele tudi evropske težkokategornice Francija, Španija in Italija.

Slovenija se na drugi strani z Grčijo, Romunijo, Avstrijo in Hrvaško uvršča v peterico članic Evropske unije, ki bi jih brexit najmanj prizadel. V mehkem scenariju bi bil minus za našo državo približno enoodstoten, v bolj drastičnih okoliščinah bi dosegel približno dva odstotka.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes