18.01.2017
LJ
/ -3°

"Nov" davek na motorna vozila

Na Ministrstvu za finance so pripravili nov način obdavčitve motornih vozil, s katerim želijo preprečiti davčne vrtiljake, vgradili pa bodo tudi ekološko komponento. Avtomobili bodo obdavčeni progresivno glede na količino izpusta.

avto na poti
Kilometri bodo še dražji. (Foto: iStockphoto)

Vlada je s predlogom novega zakona o obdavčitvi motornih vozil zasledovala predvsem dva cilja – zmanjšanje davčnih utaj, ki se najpogosteje dogajajo preko davčnih vrtiljakov, in okoljsko komponento.

Na ministrstvu za finance so pojasnili, da se v praksi kot največji problem z veljavnim zakonom kaže možnost utaj davka, predvsem takrat, kadar je omogočeno davek odmeriti na osnovi davčnega obračuna oziroma samoobdavčitve. "Pri tem so najpogostejši primeri določanja prenizke davčne osnove in davčne utaje tipa davčni vrtiljaki," pojasnjujejo na ministrstvu. V tem primeru prodajalec davek kupcu dejansko zaračuna, državi pa ga ne plača.

Bistvena sprememba pri novem zakonu pa je tudi okoljska naravnanost, saj bodo v sistem obdavčitve z zakonom vključili rešitve Kjotskega sporazuma glede postopnega zmanjšanja onesnaževanja okolja s toplogrednimi plini. V ta namen bo zakon vpeljal progresivno lestvico obdavčevanja. Kot osnovno merilo za izračun davka se bo upošteval izpust CO2. Poleg tega bodo po novem obdavčena tudi motorna kolesa in kolesa z motorjem.

Primerjava davčnih stopenj za bencin
(Foto: Ministrstvo za finance)

Za 60 odstotkov avtomobilov bo davek nižji

Predlog lestvice je oblikovan tako, da so manj kot do sedaj obdavčena motorna vozila z izpusti pod 150 oz. 160 g CO2 (takih je med novo registriranimi v posameznem letu preko 60 odstotkov) in progresivno bolj obdavčena motornih vozil z izpustom CO2 nad to mejo. Torej bo za znaten del novo registriranih motornih vozil nov sistem obdavčitve ugodnejši. Dodatno se obdavčujejo motorna vozila na dizelski pogon, s presežnim izpustom trdnih delcev oziroma z motorjem nižjega Euro standarda od Euro 5.

Davek samo ob prvi registraciji, tudi za rabljene avtomobile

Zakon bo veljal za vsa motorna vozila, ki se bodo prvič dala v promet oziroma prvič registrirala na območju Republike Slovenije po uveljavitvi zakona. Torej se bo po novem obdavčil tudi rabljen avto, ki se bo pripeljal v Slovenijo iz druge države EU ali uvozil v Slovenijo in se tukaj prvič registriral po uveljavitvi sprememb in dopolnitev zakona. Davek se plačuje le ob prvi registraciji in ne vsako leto. S spremembami zakona se predlaga ukinitev obdavčitve rabljenih motornih vozil. Po novem se torej davek za motorno vozilo, ki je v Sloveniji že registrirano, ob nadaljnji prodaji ne bi več zaračunaval.

gneča na cesti
Vse to so davki (Foto: iStockphoto)

Finančni učinki zakona

Pri ocenjevanju finančnih učinkov so na ministrstvu za finance izhajali iz obsega prodaje motornih vozil iz leta 2008. Ocena je bila, da bi bil v primeru nespremenjene prodaje skupni finančni učinek zakona 11 milijonov evrov oziroma 15,4 odstotka dodatnih prihodkov. Ob zmanjšanju obsega prodaje za 20 odstotkov, ki se napoveduje glede na trende prodaje v prvem tromesečju letošnjega leta, pa bi bil finančni učinek približno nevtralen. Iz naslova preprečitve davčnih utaj pa bi se lahko prihodek povečal tudi za nekaj odstotkov na leto. Poleg tega se zaradi sistema vračila davka v primeru izvoza oziroma dobave motornega vozila v drugo državo članico Evropske unije, ki ga uvaja predlog zakona, pričakuje tudi določen negativen vpliv na javne finance, ki se ga v tem trenutku še ne da oceniti.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali pri iskanju zaposlitve uporabljate družbena omrežja?

calculate
glossary
indexes
indexes