22.01.2017
LJ
/ -9°

Kupiti novo ali popraviti staro?

Sodobni ali preprosto neosveščeni potrošnik vse prerad zavrže stvar, ki se je malenkostno pokvarila in bi se jo zlahka dalo popraviti. A se pokvarjene električne in elektronske aparate, ki jim je potekla garancija, izplača popravljati ali jih je res bolje vreči stran?

pralni stroji
Nakup novega aparata ni vedno lahka odločitev. (Foto: Reuters)

Že stric Murphy je ugotovil, da nam gredo stvari narobe ravno takrat, ko je najmanj potrebno. Pečica se nam bo pokvarila prav takrat, ko imamo na večerjo povabljeno skupino prijateljev ali družino. Garancija se je seveda (ravno) iztekla...

Kaj torej storiti? Naj raje kupimo novo pečico ali kličemo električarje ter upamo, da bodo imeli čas za nas vsaj v enem tednu? Preden se odločite, poiščite odgovore na nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagali pri odločitvi, ali električni oziroma elektronski aparat popraviti ali kar kupiti novega.

1. Časovni okvir
Včasih igra pomembno vlogo tudi čas, torej kako nujno in kako hitro potrebujemo določen aparat v uporabnem stanju.
Primerjajmo, v kolikšnem času dobimo novo pečico in koliko časa bomo čakali na popravilo pokvarjene. Kako je s tem v primeru, če gre na primer za pokvarjen palični mešalnik?

Nekateri prisegajo na servise, ki niso del pooblaščenih servisov s strani proizvajalca izdelka, saj naj bi bili ti cenejši.

2. Cena
Na uradnih servisih je cena delovne ure praviloma nekaj deset evrov, če pride serviser k vam na dom, prištejte še od 25-30 evrov. Nič kaj presenetljivo ni torej dejstvo, da je v zadnjem času opaziti rahlo porast števila registriranih serviserjev. Po podatkih z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, je  v obrtni register vpisanih 2.984 podjetij, ki imajo registrirano eno ali več dejavnosti popravil.

Glede na to, da se cene servisnih storitev vsako leto višajo, gre izpostaviti dejstvo, da se maloprodajne cene novih izdelkov nižajo. Na tržišču je na voljo vedno več poceni gospodinjskih in drugih električnih ter elektronskih aparatov. Velja opozoriti, da se vam pri poceni izdelkih lahko zgodi, da po izteku garancije ne boste našli servisa, ki bi vam jih hotel popraviti.

Pomnite, da na popravljeni oziroma zamenjani del in delo izvajalca velja nova garancija. Da bi jo lahko uveljavljali, morate imeti račun o opravljeni storitvi.

sestava pralnega stroja
Čudežni, vsakdanji pomočnik. (Foto: Reuters)

3. Prednosti, ki jih ponujajo novi modeli
Pri premisleku o popravilu ali nakupu novega izdelka velja pretehtati tudi to, kaj omogočajo novi, cenovno primerljivi modeli v primerjavi s tistim izdelkom, ki se nam je pokvaril. Novejši modeli so po navadi varčnejši in vključujejo najnovejša tehnološka odkritja, kar je še posebej pomembno pri elektronskih aparatih.

Razen tega je za starejše modele po navadi težko, če sploh, dobiti rezervne dele. Seveda je odločitev odvisna tudi od tega, ali se omenjeni aparat veliko kvari oziroma se sploh ne (se je pokvaril prvič v dvajsetih letih).

Iz izkušenj vemo, da aparatov, kot so jih nekoč delali, ne izdelujejo več. V številnih slovenskih gospodinjstvih lahko najdemo stroje, starejše od dvajsetih let, ki delujejo in ki jih lastniki ne bi zamenjali za nič na svetu.

Je pa tudi res, da so zdajšnji aparati veliko bolj varčno in ekološko naravnani. Na primer pralni stroji razreda A+ porabijo manj elektrike in manj vode kot nekateri starejši modeli.

4. Onesnaževanje
Tudi če se nakup novega aparata s finančnega vidika izplača, je njegovo romanje v smeti nekoliko bolj vprašljivo z ekološkega vidika. Mnogi izdelki namreč vsebujejo baterije, akumulatorje in razne pline, ki so okolju, s tem tudi nam samim, zelo škodljivi, če so prosto zavrženi. Zatorej velja upoštevati okoljevarstvena navodila pri ravnanju s tovrstnimi odpadki oziroma poiskati kakšno alternativno možnost.

V okviru evropske direktive o odpadni električni in elektronski opremi lahko potrošnik ob nakupu novega stroja oziroma aparata starega brezplačno izroči proizvajalcu, distributerju ali prodajalcu, ki mora v skladu z direktivo poskrbeti za zbiranje starih naprav in za njihovo recikliranje. Direktiva med drugimi zajema vse gospodinjske aparate, računalnike, televizijske aparate, tiskalnike, električno orodje, medicinske naprave in mobilne telefonske aparate.

stari hladilniki
Električne in elektronske aparate je potrebno primerno zavreči! (Foto: Reuters)

Sklep

Kaj se torej bolj splača - popraviti pokvarjen aparat, ki mu je potekla garancija, ali enostavno kupiti novega? Osnovno vodilo bi bilo, da naj bo referenca cena novega aparata primerljive kakovosti.

Pokvarjenih aparatov brez garancije, za katere ste plačali manj kot 100 evrov, se načeloma ne izplača popravljati. Prav tako ne aparatov, katerih popravilo bi stalo več kot polovico cene primerljivega novega aparata.

Ker je preventiva vedno boljša kot odpravljanje nastale škode, gre tudi pri električnih in elektronskih aparatih ter strojih upoštevati navodila za uporabo in za vzdrževanje in tako zagotoviti daljše življenje električnih in elektronskih aparatov.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
lunatetrka 09.05.2010 09:31:38
NE KUPUJTE NIČESAR
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes