24.01.2017
LJ
-3° / -8°

Poglejte, kateri novi davki vas bodo udarili po denarnici

Vlada namerava med drugim uvesti tudi davek na finančne transakcije, ki naj bi imel največji finančni učinek. Obeta pa se tudi sprememba zakona o davku občanov, s katerim naj bi obdavčili vikende in stanovanja nad 160 kvadratnimi metri površine.

Vlada je pet ukrepov za prihodkovno stran proračuna že vključila v zakon o uravnoteženju javnih financ, dodatne ukrepe, predvsem dodatne višje davke, pa bo začela sprejemati po sprejetju rebalansa proračuna. Spremembe teh davkov bodo začele veljati 1. januarja 2013.

V zakon o uravnoteženju javnih financ so tako že vključeni obdavčitev izjemnih dobičkov zaradi spremembe namembnosti zemljišč, posebni krizni davek na nepremičnine, dvig stopnje davka od dohodkov iz kapitala, davek na vodna plovila in višja obdavčitev dražjih motornih vozil.

Poslanec največje vladne stranke SDS Andrej Šircelj je povedal, da bodo uvedli tudi davek na finančne transakcije, ki naj bi imel največji finančni učinek. Spremenili bodo tudi zakon o dohodnini, s katerim je med drugim predvidena višja obdavčitev največjih dohodkov z dodatno stopnjo in obdavčitev dohodkov od premoženja, ki se oddaja v najem.

Nepremičnina
(Foto: Thinkstock)

Vlada namerava obdavčiti tudi nezazidana stavbna zemljišča in uvesti ukrepe na področju učinkovitejšega pobiranja davkov in preprečevanja davčnih utaj, vključno s spremembo ureditve davčne tajnosti. Obeta se tudi sprememba zakona o davku občanov, s katerim naj bi obdavčili vikende in stanovanja nad 160 kvadratnimi metri površine, ter sprememba nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

"Nobenega razloga ni, da so neplačniki davkov tajni," je izpostavil Šircelj in dodal, da se bo zakon spremenil tudi tako, da bo davčna uprava lahko tudi zaplenila določeno premoženje pri davčnih utajevalcih in tako poplačala dolg, ki so ga naredili. Tu se obeta tudi intenzivnejše povezovanje Slovenije pri izmenjavi podatkov z davčnimi upravami v drugih državah.

"Za najvišje sloje se obeta uvedba četrtega davčnega razreda"

Kristina Valenčič (Državljanska lista) je ob tem poudarila, da bi posebni krizni davek na nepremičnine plačevale fizične in pravne osebe, ki imajo v Sloveniji v lasti nepremičnine v skupni vrednosti en milijon evrov, če se te ne uporabljajo za opravljanje dejavnosti.

Pomemben je pravičen zaseg premoženja iz tajkunskih zgodb, je izpostavila Marija Plevčak (DeSUS). Pojasnila je tudi, da se za najvišje sloje obeta uvedba četrtega davčnega razreda, z davčno stopnjo med 45 in 50 odstotki. "Povišuje se tudi davek od kapitalskega dobička, in sicer z 20 na 25 odstotkov," je še dodala.

Roman Žveglič (SLS) pa je poudaril, da bi z obdavčitvijo nezazidanih stavbnih zemljišč in z obdavčitvijo izjemnih dobičkov iz prodaje zemljišč po spremembi namembnosti preprečili pritisk na pozidavo kmetijskih zemljišč.

Koalicija je enotna in trdna v nameri, da si želimo v Evropi vrniti našo verodostojnost, je po drugi strani dejal Jožef Horvat (NSi). Priliv v proračun pa bosta po njegovem mnenju imeli tudi novela zakona od dohodka pravnih oseb in novela zakona o dohodnini, ki sta bili že sprejeti in razbremenjujeta gospodarstvo.

"Na prihodkovno stran proračuna pa bi vplivalo tudi zlato fiskalno pravilo," je prepričan Horvat, ki je izpostavil, da to pravilo prakticiramo v vsakem družinskem proračunu vsak dan, sicer postanemo klošarji.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 38
Janez Novak 13.05.2012 11:40:50
Brez skrbi revežam bodo tudi hlače slekli. Ljudje ki nimajo denarja, kupujejo za svojo dušo bombončke, ki jih seveda ne potrebujejo in s tem zgubljajo.
Tisti ki imajo, kupujejo jahte na leasing v tujini in tujih bankah. Ko leazing zaključujejo, jahto v tujini prodajo in imajo nov leasing in seveda razbremenilen strošek.. Podobno je z drugimi dobrinami. Bogat človek ima lahko večji del premoženja v diamantnem prstanu, ki ni obdavčljiv je pa v vsakem trenutku vnovčljiv. Skratka država z izgovorom davka na luksus obdavčuje bombone. Ta vlada je neinovativna ali pa ščiti sebe.
Janez Novak 13.05.2012 11:44:04
Mogoče bi morali obdavčiti privaten avionski let z dopusta. (Najem aviona)
Important notice 08.05.2012 19:46:10
Nimam nepremičnin v lasti, nimam visoke plače, nimam dragega avtomobila ...
Jaz se novih davkov ne bojim. Mi nimajo kaj obdavčit.
Od mene ne bodo kaj dosti prišparali. Še jaz ne morem, kaj šele, da bi ostalo za koga drugega!

(razen, če se ne bodo spomnili še davka na znucane gate :)))
 
altromondo rimini 02.05.2012 22:52:45
POZOR! Osnovni bivalni prostor mora ostati skoraj neobdavčen, naprej pa progresivno, torej 2. hiša 1%, 3. hiša 3%, 4. hiša 6%...se pravi 2. hiša vredna 250000 eur=2500 eur davka letno-preprosto.
Cel kup ljudi ima v lasti po več stanovanj in več hiš do katerih so prišli na lahek način in jih sedaj
dajejo v najem.
Hmm se sprašujete-prepisali bodo na sorodnike. Pa obdavčimo še luksuz-bivalni prostor nad 40m2
za eno osebo-prav tako progresivno. Po cenah nepremičnin je seveda jasno kaj je luksuz za
povprečnega delovnega človeka v Sloveniji.
Tomozuki 30.04.2012 10:43:43
Ni res, da bo višja obdavčitev dražjih motornih vozil. Ravno tu, je problem. Obdavčena bodo vozila po kubaturi oziroma prostornini motorja. Pri čemer Mustang stane 20.000€ (nov, pripeljan iz ZDA), Ferrari California z isto prostornino pa okoli 200.000€. Pri tem težko rečeš, da je Mustang res luksuz, ker 20.000€ stane tudi kak boljše opremljen Golf.
comment123 30.04.2012 08:23:40
Davek ljudem, ki imajo enega, dva, tri ali več stanovanj in jih oddajajo.Tu ne mislim samo klasičen davek od najemnine ampak za vsako stanovanje več od nega, ki se oddaja večji davek.
Nekateri so si nagrebli, v času Jazbinškovega zakona več stanovanj po nizkih cenah in le ta sedaj oddajajo.Že to je bil prekršek, po tem zakonu si lahko odkupil samo stanovanje v katerem si dejansko živel a ljudje, ki so bili takrat na pomembnih mestih in pri koritu so izkoristili situacijo in prišli do več stanovanj.Tudi to bi morali upoštevati. Ves ta čas so živeli od najemnin pa še te so bile
pobrane največkrat na črno. Povprečni ljudje niso bili poleg v tej prevari......
 
Jimi1 30.04.2012 07:23:03
Namesto polnjenja proračuna z davki od novo ustvarjene vrednosti (poviševanje proizvodnje) se gre naša prepametna butalska politika spet oderuha siromakov, ki so si čez več generacij usta zatiskali in za 1 maja mešalce betona namesto oddojkov vrteli.....
Kje so opevani davki na jahte, nadstandardne vile,nadstandardna vozila in podobno, kar se špila "naša elita"....?
undisputed 30.04.2012 06:39:51
Sm se zdj nekej spomnu, se spomnete ko smo v osnovni šoli brali butalce, pa smo si rekli, da so bili res butasti, da je to samo v knjigah, sedaj sem pa ugotovil, da so bili precej bolj pametni od naše vlade.
zoobkozob 30.04.2012 06:44:26
a te bodo novi davki prizadeli?nas,ki imamo nižje plače prav nič
undisputed 30.04.2012 07:09:52
Očitno maš ti denar, in misliš, da ga imajo vsi, verjetno nisi v življenju še nikoli pošteno delal, ampak ti drugi nosijo denar (starši), verjetno še nikoli nisi nikomur pomagal, ker se počutiš več vrednega, ter vzvišenga
cookie28 30.04.2012 05:05:40
Nobenega davka za tistega ker postrela te cigane!!...
 
mali_mali 29.04.2012 23:08:53
No, to bi se moral zbrati v knjigi BUTALSKE DAVKARIJE ali kako si Janezek predstavlja demokracijo. Kdo vse si je te neumnosti zmislil je treba počakat do prihodnjih volitev. Bodo že povedali.
rokec9 29.04.2012 23:28:18
Kaj pa ljudje lahko sprožijo postopek novih volitev, na tak način kot sprožijo referendum?
zoobkozob 30.04.2012 06:45:28
vsi jamrate,potem ste pa res vsi bogataši
 
Thor78 29.04.2012 22:32:03
Banda lopovska, vam bomo plačal davke s svincom!
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes