16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Poznate svoje pravice?

Po celem svetu se pričenja praznična selitev narodov, ki vsako leto povzroči tudi nemalo nevšečnosti na večjih prometnih vozliščih. Ste vedeli, da vaše potniške pravice ščiti celo evropska zakonodaja.

Evropska komisija je pred božično-novoletnimi prazniki, ko se bodo številni državljani EU odpravili na pot, danes objavila seznam 12 pravic potnikov v letalskem in železniškem prometu. Evropski komisar za promet Antonio Tajani je ob tem v Strasbourgu tudi predstavil kampanjo za seznanjanje potnikov s pravicami, ki jih imajo po evropski zakonodaji.

Airbus A310
Več kot pet ur zamude in upravičeni ste do drugega leta (Foto: Reuters)

1.Pravica letalskih potnikov, da v primeru odpovedi ali več kot peturne zamude leta lahko zahtevajo vračilo denarja za letalsko karto ali drug let.

2.Pravico do pomoči, v nekaterih primerih pa tudi do odškodnine, imajo potniki tudi v primeru več kot triurne zamude. Vedno kadar pride do nevšečnosti pa jih mora letalska družba na licu mesta seznaniti z njihovimi pravicami.

vlak Sarajevo - Beograd
Ste vedeli, da lahko za izgubljeno prtljago na vlaku zahtevate do 1300 evrov odškodnine? (Foto: Reuters)

3. V primeru izgube ali poškodbe prtljage ima potnik pravico do največ 1223 evrov odškodnine.

4. EU še opozarja potnike, naj bodo pri nakupu letalskih vozovnic prek spleta pozorni na končno ceno, ki mora biti jaso označena na prvi strani.

5. Vsak potnik sme na letalo vzeti največ 100 mililitrov tekočine - med tekočine spadajo tudi različne kreme, pene in geli - medtem ko skupen volumen tekočin v ročni prtljagi ne sme presegati enega litra.

6. Tistim, ki načrtujejo potovanje z letalom zunaj Evrope, priporočajo, naj pred nakupom vozovnice preverijo t.i. črno listo letalskih družb, ki so v EU iz varnostnih razlogov prepovedane.

7. Invalidom mora biti omogočen nemoten dostop do letala ali vlaka, kjer imajo pravico do brezplačne pomoči pred in med vožnjo. Če želijo brezplačno pomoč, morajo invalidi letalsko družbo o tem obvestiti 48 ur pred letom.

8. Ob mednarodnih potovanjih z vlakom znotraj EU imajo potniki v primeru odpovedi potovanja ali več kot enourne zamude pri odhodu ali prihodu pravico do odškodnine ali druge poti do cilja. Potnikom morajo biti pred in med vožnjo na voljo ustrezne informacije.

9. V primeru poškodbe prtljage v mednarodnih prevozih z vlakom so potniki upravičeni do največ 1300 evrov odškodnine. Odškodnina potniku ali njegovi družini pripada tudi v primeru nesreče vlaka.

10. Potnikom, ki z vožnjo z vlakom niso bili zadovoljni, mora železnica posredovati podatke, kam se lahko pritožijo, odgovor na pritožbo pa morajo dobiti najkasneje v mesecu dni.

11. EU še opozarja potnike, naj bodo ob nakupu paketnih aranžmajev pozorni, da so jasno označeni tako cena kot drugi pomembni podatki.

12. Ker v EU kar četrtini prometnih nesreč botruje alkohol, Evropska komisija tudi svari voznike, naj ne vozijo pod vplivom drog ali alkohola.

Vlak Slovenske železnice
Če niste zadovoljni, se pritožite. Odgovoriti vam morajo v mesecu dni (Foto: Nejc Obrez)

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes