18.01.2017
LJ
-0° / -5°

'Račun mora biti izdan v štirih sekundah'

Finančna upravi zavrača očitke, da so zaradi nje zamude pri izdaji računov. "Tudi če bi bil sistem Fursa popolnoma nedostopen, mora davčna blagajna izdati račun najpozneje v štirih sekundah," pravijo.

Račun
Finančni nadzorniki so v prvem tednu opravil skoraj 1200 nadzorov zaradi davčnih blagajn (Foto: Thinkstock)

Finančni nadzorniki so med soboto in četrtkom opravili 1191 nadzorov pri zavezancih za davčne blagajne, pri čemer so nepravilnosti ugotovili v 85 primerih. V vseh so izdali opozorila.

V sistem se medtem pospešeno, tudi več kot 200 na uro, vključujejo zavezanci, ki jim do roka ni uspelo implementirati davčnih blagajn. Do 10. ure danes je po podatkih finančne uprave 40.723 zavezancev prevzelo 51.539 namenskih digitalnih potrdil, saj lahko za vsako elektronsko napravo uporabljajo ločeno digitalno potrdilo. Vseh zavezancev naj bi bilo po njihovih ocenah med 60.000 in 80.000, med njimi jih še 27.200 uporablja davčne blagajne. Izdali so skoraj 40 milijonov davčno potrjenih računov.

Ob zaključkih v javnosti, da davčne blagajne uporablja le tretjina zavezancev na finančni upravi opozarjajo, da določeni zavezanci poslujejo z gotovino zelo redko in se jim posledično še ni bilo treba vključiti v sistem. Zavračajo tudi očitke, da sistem davčnih blagajn pri njih upočasnjuje izdajo računov pri poslovnih subjektih: "Če prihaja do daljših zakasnitev pri izdaji, je zaradi neustreznih programskih rešitev ponudnikov davčnih blagajn. Tudi če bi bil sistem Fursa popolnoma nedostopen, mora davčna blagajna izdati račun najpozneje v štirih sekundah." Takšen račun v tistem trenutku res ne bi bil potrjen pri njih, a bi ga sistem ob vzpostavljeni povezavi avtomatično skušal potrditi za nazaj.

Glede na ugotovitve s terena za zdaj ne morejo govoriti o sistemskem izogibanju vstopa v sistem davčnega potrjevanja računov. Tistim, ki še niso vključeni v sistem, vendar delajo v smeri vključitve, pa med nadzorom postavijo nekajdnevni rok, v katerem morajo vzpostaviti povezavo in potrjevati račune. Ob vnovičnem obisku lahko kršitelja, če ni popravil nepravilnosti, tudi kaznujejo.

Da bi pomagali zavezancem, ki že izdajajo davčne račune, a na njih prihaja do napak, so objavili tudi doslej zaznane najpogostejše tehnične napake na računih, kot so: različni računi imajo enako ZOI številko, v kodi (QR, PDF417, 128) je zapisan napačen datum izdaje in v kodi (QR, PDF417, 128) je zapisana napačna davčna številka izdajatelja.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
_alpe_ 03.02.2016 15:44:25
Pffff,... teli ne"razum"niki na Fursu pa brijejo norce zdaj: Lej to, lej to... damo še nek nemogoč zakon, lej kako zmedo bomo naredili med ovcami - in pol se smejejo še 2 meseca. Ko jim ni več smešno pa uvedejo še kakšno nemogočo neumnost kot je tale s 4-imi sekundami: Ej una zadnjič s davčnimi blagajnami je bila smešna, čakaj lej zdej to! Račun mora biti izstavljen v 4-ih sekundah pa tudi če ni povezave. AHAHAHAHAHAHA, Lej une ovce ki nam še kar nasedajo! To ti pa je štos leta, ahahahahhahaha. Grem stavit da se takole posmehujejo državljanom.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes