18.01.2017
LJ
-0° / -5°

Šef evropskega Googla se ni spomnil, koliko ima plače

Matt Brittin se med zaslišanjem v parlamentu ni spomnil svoje plače. "Očitno davkoplačevalci živijo v drugem svetu," mu je očitala poslanka laburistov Meg Hillier.

Šef Googla za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko Matt Brittin je v britanskem parlamentu zagovarjal davčne prakse ameriškega spletnega velikana. Med drugim je poslance razjezil, ker jim ni znal povedati, koliko zasluži. 

Google
Google se je pod lupo znašel zaradi domnevnega izogibanja plačevanju davkov. (Foto: AP)

Zasliševali so ga v odboru britanskega parlamenta za nadzor javnih financ, ki ga vodi poslanka laburistov Meg Hillier. Med drugim ga je vprašala, koliko zasluži. Na veliko presenečenje vseh ni znal povedati in je ponudil, da točne številke poslancem pošlje naknadno. "Davkoplačevalci, naši volivci, so zelo jezni. Očitno živijo v zelo drugačnem svetu kot vi, če nam ne znate niti povedati, koliko ste plačani," je bila jezna Hillierjeva.

Britanski davčni urad je prejšnji mesec sporočil, da bo Google za poravnavo za zadnjih 10 let delovanja v Veliki Britaniji plačal dodatnih 130 milijonov funtov (166 milijonov evrov). Podjetje na Otoku ustvari 11 odstotkov globalnega prometa. Medtem ko je finančni minister George Osborne dogovor razglasil za zmago, pa je bila javnost manj zadovoljna. Še posebej, ker se je izkazalo, da je Google samo v zadnjih 18 mesecih v Veliki Britaniji ustvaril 106 milijonov funtov dobička ob 1,18 milijarde funtov prihodkov.

Laburisti so Google obtožili, da plačuje le triodstotni davek, kar pa je Brittin zanikal. "Razumem jezo in razumem da bodo ljudje, ko vidijo navedbe, da plačujemo triodstotni davek, jezni. A to ni res. Plačujemo 20-odstotni davek," je zagotovil.

Globalni šef Googla za davčne zadeve Tom Hutchinson pa je poudaril, da številke 130 milijonov niso izpogajali in ni bila kar tako vržena na mizo. Davčni urad jo je oblikoval na podlagi večletne natančne revizije, je zagotovil.

V 130 milijonov funtov je vključenih 18 milijonov funtov obresti, ne pa tudi morebitne kazni. Kot je pojasnil vodja davčnega urada za obdavčitve podjetij Jim Harra Googlu niso naložili kazni, ker bi mu bilo zelo težko dokazati malomarnost pri plačevanju davkov.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes