17.01.2017
LJ
-0° / -2°

Slovenija: Najrevnejši plačujejo toliko davka, kot najbogatejši zemljani!

Saj ni res pa je. Najrevnejši sloj prebivalcev Slovenije je obdavčen po enaki davčni stopnji, kot najbogatejši Američani.

Tretji najbogatejši Zemljan Warren Buffet je v zadnjem času v ZDA postal znan po tem, da se zavzema za večjo obdavčitev najbogatejšega sloja. V tem duhu je razkril tudi svoje lanske bruto dohodke, ki so znašali 45,7 milijona evrov. Od tega je po njegovih trditvah slabih 30 milijonov evrov obdavčljivih dohodkov.

Barack Obama in Warren Buffet
Barack Obama je zakon, ki predvideva povečanje obdavčitve najbogatejših, poimenoval kar 'Buffetov davek.' (Foto: Reuters)

Buffet naj bi po podatkih Reutersa lani plačal le okoli pet milijonov evrov oziroma 17,4 odstotka davka na dohodke, kar pa je vseeno več kot so po neuradnih podatkih plačali nekateri drugi bogataši. Nedavno je bilo namreč objavljeno, da kar 1.400 milijonarjev v ZDA leta 2009 ni plačalo davka na dohodek.

Sedaj pa poglejmo še v Slovenijo. Warren Buffet je na davčno osnovo 30 milijonov evrov moral v ZDA plačati okoli 17 odstotkov davka na dohodek. Pri nas pa morate 16 odstotkov davka na dohodek oziroma dohodnine plačati vsi, ki zaslužite do 7.634,4 evra na leto. Iz teh podatkov lahko vidimo, da so v Sloveniji dohodki najrevnejšega sloja obdavčeni skoraj enako kot dohodki najbogatejšega sloja v ZDA oziroma, da je veliko Slovencev obdavčenih enako, kot tretji najbogatejši človek na svetu!

Dohodninska lestvica v Sloveniji za leto 2011

dohodninska lestvica 2011
Vir: DURS

Warrena Buffeta je za razkritje podatkov njegovih dohodkov sicer pozval predstavnik republikancev Tim Huelskamp, potem ko je ameriški predsednik predstavil osnutek zakona o povečanju obdavčitev za bogate oziroma takoimenovani 'Buffetov davek'. Nov zakon naj bi milijonarjem preprečil, da še naprej uživajo nižje davčne stopnje na zaslužke z naslova investicij od davčnih stopenj davka na dohodke, ki jih mora plačevati srednji sloj ameriških davkoplačevalcev. Buffet pa sicer že nekaj časa trdi, da bi morali ultra bogataši plačevati višje davke kot jih sedaj.

Čeprav Buffet predvideva, da bi bili njegovi 'mega bogati prijatelji' veseli višjih davkov, pa je realnost verjetno malo drugačna. Ko je Salon kontaktiral 400 najbogatejših ljudi v ZDA glede morebitnih višjih davkov jih je le 12 odgovorilo, od teh pa jih je osem odgovorilo, da bi bili pripravljeni plačevati višje davke, eden pa je rekel mogoče.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 2
 
Cofar 15.11.2011 12:27:18
TO je pa jasno kot beli dan, da smo v SLoveniji itak prevec obdavceni! Ce samo pogledamo da imamo najvecji bruto v Evropi izplacilo neto pa najnizji v Evropi! Torej pridni so najbolj od vseh.... ko pa gre za izplacilo pa smo spet najboljsi ravno v kontra smeri! Vsaj nekje smo najboljsi!
pitki 14.10.2011 11:23:34
bolano !
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes