16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Tako lahko sami oddate davčni obračun in prihranite več 10 evrov

Ne pozabite oddati davčne napovedi: če jo predložite sami, lahko prihranite več 10 evrov. In ne skrbite, ni tako zapleteno, kot morda mislite.

Če se samostojni podjetnik, ki uveljavlja normirane ali dejanske stroške, morate najpozneje do konca marca predložiti davčni obračun za leto 2015. Oddate ga v elektronski obliki na portalu eDavki s pomočjo programa Silvester Fineus, kjer izpolnite dele obračuna in priloge.

Za vse obveznosti glede obdavčitve, na primer pripravo napovedi oziroma oddajanje obračunov, lahko poskrbite sami. Seveda lahko pooblastite računovodjo, kar pa je dodaten strošek. Stroški računovodskih servisov se razlikujejo, za manjšega samostojnega podjetnika so več 10 evrov mesečno, končni izračun pa včasih dodatno zaračunajo. Če pa imate računovodjo, ga morate pooblastiti. Na eDavkih morate izpolniti obrazec za pooblastilo in ga oddati na pristojni finančni urad.

Na finančni upravi so izračunali akontacijo za normiranca, ki zasluži 14.400 evrov letno:

Doseženi prihodki 14.400 evrov na leto
Normirani stroški 80 % 11.520 evrov (14.400 x 80 %)
Osnova za izračun dohodnine 2880 evrov (14.400 evrov - 11.520 evrov)
Davčna stopnja 20 %
Dohodnina 576 evrov (2880 evrov x 20 %)*
Mesečni obrok akontacije dohodnine 48 evrov (576 evrov / 12 mesecev)**

*Obveznost za davčno leto 2015 (od obveznosti se odštejejo obroki, ki so bili že obračunani med letom 2015 za leto 2015. Razlika je lahko obveznost za doplačilo ali za vračilo.)
**Obroki, ki se bodo akontirali v letu 2016

Program Silvester Fineus je brezplačno dostopen na spletni strani finančne uprave. Najprej ga naložite, nato vpišite davčno številko in kliknite na Naloži obrazec. Novi uporabniki se registrirajte. Zatem kliknite Obračun in Nov obrazec, sledi izpolnjevanje podatkov. Izberite Original in pravi Način ugotavljanja davčne osnove, vpišite zneske za socialno in pokojninsko zavarovanje ter kliknite Redni obračun. Za izračun dohodnine izpolnite prilogo Izračun, kjer v Prihodkih vpišite prihodke, in izpolnite Obračunano akontacijo dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Na koncu oddajte vlogo; ob morebitnih težavah pri izpolnjevanju se obrnite na finančno upravo.

Na finančni upravi svetujejo zavezancem, ki prvič samostojno vlagajo davčni obračun, naj bodo pozorni zlasti, na kakšen način so v letu ugotavljali davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti: z upoštevanjem dejanskih ali z upoštevanjem normiranih odhodkov. Glede na navedeno morajo označiti in izpolniti ustrezne dele obrazca obračuna.

Prav tako naj bodo pozorni na morebitno spremembo izbranega načina obdavčitve s tekočim letom, ki je možna v okviru davčnega obračuna le enkrat, in sicer do 31. marca tekočega leta. Spremembe oziroma popravki že opravljene spremembe priglasitve izbranega načina ugotavljanja davčne osnove (dejanski/normirani odhodki) preko davčnega obračuna namreč niso več možni.

Obračun
Lahko sami oddate davčni obračun, ni tako zapleteno. (Foto: Thinkstock)

In kaj se zgodi, ko nekdo odda napačni davčni izračun? Na finančni upravi odgovarjajo: "Če s pojmom "napačni" razumemo obračun, ki ob oddaji preko portala eDavki vsebuje kritične napake, potem ga zavezanec sploh ne more vložiti, ker mu sistem notranjega nadzora prepreči. Zavezanec dobi tudi povratno informacijo in vsebino napak."

Obračun z nepravilno davčno obveznostjo zaradi pomot, napak, prenizko ali previsoko upoštevanih prihodkov ali odhodkov, davčnih olajšav in podobno, lahko naknadno popravite v določenem roku. Če do roka sploh ne oddate davčnega obračuna, vas dacarji pred kaznovanjem pozovejo k predložitvi. Lahko pa se tudi samoprijavite, s čimer se razbremenite prekrška.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes