21.01.2017
LJ
/ -11°

V 10 letih sta se močno podražila alkohol in tobak

Preden je Slovenija prevzela evro, je skodelica kave stala 81 centov. V 10 letih se je podražila za 47 odstotkov, tako da zdaj stane 1,20 evra. Še bolj, za 56 odstotkov na 2,86 evra, pa se je podražilo pol litra piva.

V zadnjih 10 letih, odkar je Slovenija uvedla evro, so se nekatere cene precej zvišale. Gostinske storitve denimo v povprečju za skoraj 29 odstotkov, kar pa ni bilo največje zvišanje cen, ugotavljajo na državnem statističnem uradu. Še bolj so se namreč podražili alkoholne pijače in tobačni izdelki - za kar 60 odstotkov.

Alkohol in cigarete
Trošarine so v zadnjih 10 letih dražile alkohol in tobak. (Foto: Thinkstock)

Uvedba evra v Sloveniji je vsekakor pripomogla k večji preglednosti cen in k lažjemu primerjanju cen s cenami v preostalih evrskih državah, a je prvih letih vplivala tudi na dvig cen in na inflacijo. V letih 2007 in 2008 je imela tako naša država najvišjo inflacijo v evrskem območju.

A generalna direktorica statističnega urada Genovefa Ružić je pojasnila, da za v povprečju 60-odstotno zvišanje cen alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov v obdobju ni kriva uvedba evra, pač pa v glavnem zvišanje trošarin, ki mu je morala Slovenija slediti zaradi evropskih uredb. "Za liter kakovostnega vina je bilo treba pred 10 leti odšteti 7,48 evra, danes pa v povprečju stane 12,81 evra, torej dobrih 70 odstotkov več," je povedala.

Izstopa tudi podražitev hrane in brezalkoholnih pijač. V povprečju so se cene zvišale za 38 odstotkov, a znotraj tega se je sadje podražilo celo za 70 odstotkov. "Za kilogram limon je bilo denimo treba pred desetimi leti odšteti 1,17 evra, danes pa 2,61 evra. To je več kot dvakratno povečanje," je povedala. So pa praktično na ravni izpred 10 let ostale cen obleke in obutve, ki so v vsem tem obdobju pridobile le 0,2 odstotka.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes