22.01.2017
LJ
/ -9°

Trump s tvitom nad Toyoto

Toyotine delnice so se pocenile, potem ko je bodoči ameriški predsednik Donald Trump na Twitterju ostro kritiziral načrte o gradnji tovarne v Mehiki. Odzvala se je tudi japonska vlada.

Donald Trump, ki se bo v Belo hišo vselil 20. januarja, je na Twitterju zapisal: "Toyota Motor pravi, da bodo zgradili novo tovarno v Baji v Mehiki, kjer bodo izdelovali avtomobile corolla za ZDA. Ni šans!" Kot je dodal bodoči predsednik, naj podjetje zgradi tovarno v ZDA ali pa plača visoke carine. Gre za novo intervencijo Trumpa, ki je bil v preteklosti že večkrat kritičen do avtomobilskih proizvajalcev, ki gradijo tovarne v tujini.

Toyota je novembra že položila temeljni kamen za tovarno v Guanajuatu v osrednji Mehiki (in ne v Baji Californii, kot je zapisal Trump), v katero namerava vložiti milijardo dolarjev. Ameriški Ford pa je po Trumpovih napadih odpovedal gradnjo 1,6 milijarde dolarjev vredne tovarne avtomobilskih delov v Mehiki.

Delnice navzdol; odzvala se je japonska vlada

Po tvitu 70-letnega republikanskega milijarderja so se delnice Toyote na borzi v Tokiu precej pocenile; spustile so se tudi za 3,11 odstotka, zaključile pa 1,68 odstotka nižje od četrtkove zaključne vrednosti.

V bran svoji industriji je stopila japonska vlada. Minister za trgovino Hiroshige Seko je poudaril, da so japonski avtomobilski proizvajalci prispevali k ustvarjanju 1,5 milijona delovnih mest v ZDA. Poudaril je tudi, da je japonska avtomobilska industrija "veliko prispevala ameriškemu gospodarstvu".

Toyota s spravno izjavo

V Toyoti so se medtem odzvali s spravno izjavo, češ da se veselijo sodelovanja s Trumpovo vlado. Prav tako so zagotovili, da nova tovarna ne bo neugodno vplivala na tiste v ZDA. "Obseg proizvodnje ali zaposlenosti v ZDA se ne bo spremenil zaradi nove tovarne v mehiškem Guanajuatu, napovedane aprila 2015," so zapisali.

Toyota ima v ZDA 10 tovarn in zaposluje 136.000 ljudi. Leta 2015 so iz ZDA v druge države izvozili 160.000 avtomobilov, proizvedenih v ZDA. Proizvodnjo v novi mehiški tovarni naj bi zagnali leta 2019, v njej pa zaposlili 2000 ljudi. Tja naj bi preselili proizvodnjo iz Kanade.

Trumpove grožnje sicer najverjetneje ne bodo ustavile selitev proizvodnje v Mehiko, sta v prispevku za Bloomberg zapisala David Welch in Dave Merrill. V zadnjih petih letih so največja avtomobilska podjetja napovedala najmanj 22 milijard dolarjev vlaganj in okoli 25.000 novih delovnih mest v novih oziroma razširjenih tovarnah v Mehiki do leta 2019.

Eden od razlogov za proizvodnjo v Mehiki je poceni delovna sila. Vendar pa avtorja kot drugo od ključnih prednosti izpostavljata trgovinske sporazume, ki jih ima Mehika sklenjene s 44 državami. To pomeni, da proizvajalci iz Mehike polovico globalnega avtomobilskega trga dosežejo brez carin. ZDA imajo podobne trgovinske dogovore le z okoli 20 državami.

Avtomobilski proizvajalci so se v letu 2014 z izvažanjem iz Mehike namesto iz EU izognili plačilu 770 milijonov dolarjev (733 milijonov evrov) carin. Upoštevajoč vse stroške pa proizvajalci prihranijo več kot 4000 dolarjev (3800 evrov), če srednje velik avto za evropski trg izdelajo v Mehiki glede na ZDA. S prostotrgovinskim sporazumom med EU in ZDA bi se prihranek znižal za 2500 dolarjev (2400 evrov).

Še vedno seveda velja, da je večina mehiškega izvoza avtomobil v brezcarinski trgovini namenjena v ZDA in Kanado v okviru severnoameriškega prostotrgovinskega sporazuma Nafta. Mehika letno v ZDA izvozi dva milijona avtomobilov, kar je več kot polovica njene celotne proizvodnje. Vendar pa se deleži spreminjajo. Leta 2015 je tako Mehika v države razen ZDA in Kanade izvozila okoli 18 odstotkov avtomobilov, do leta 2018 naj bi se ta delež dvignil na 28 odstotkov.

Tako je ironično, da je ravno prosta trgovina - ki ji Trump nasprotuje - tista, ki Mehiki zagotavlja uspeh, še navaja Bloomberg.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
lunatetrka 09.01.2017 07:42:43
To bo še zanimivo
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes