22.01.2017
LJ
/ -9°

Uspešno staranje Evrope

Evropski poslanci pozivajo k reformi sistemov socialne varnosti in k pokojninski reformi.

Starejši igrajo videoigre

Nizka stopnja rodnosti in staranje prebivalstvo sta v Evropi (kot tudi Sloveniji) pereč problem. Ocenjuje se, da se bo do leta 2050 povprečna starost v Evropski uniji (EU) iz sedanjih 39 let povzpela na 49. Zaradi tega lahko prihodnje generacije pričakujejo, da bo še večji delež njihovega zaslužka namenjen podpori starejše populacije: financiranje pokojnin, zdravstva ipd.

Poročilo Gabriele Stauner, ki ga je podprl Odbor za zaposlovanje in socialne zadeve, izpostavlja vse večji pritisk na pokojnine in dodatne omejitve v zdravstvenem sistemu, ki so posledica staranje prebivalstva. Do leta 2050 naj bi zdravstvo potrebovalo dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) dodatnih sredstev.

Poraba bo višja, število delavcev, ki naj bi vse to financirali pa bo vedno manjše. Danes je razmerje med zaposlenimi in ljudmi nad 65 letom starosti 4: 1 v korist zaposlenih. Z drugimi besedami: vsakega človeka nad 65. letom vzdržujejo štirje zaposleni ljudje. Do leta 2030 naj bi se razmerje med aktivnim in neaktivnim prebivalstvom zmanjšalo na 2 : 1.

Možne rešitve


Daljša delovna doba

Ljudi naj bi se spodbujalo k temu, da ostanejo zaposleni tudi po roku, ko jim zakonsko pripada starostna upokojitev. Konec koncev Evropejci živimo dlje in bolj zdravo. Šestdeseta so tako nova petdeseta.

Stična v znamenju ljubezni
(Foto: POP TV)

Zaposlovanje študentov kot pripravnikov

Zaradi nizke stopnje rodnosti prihaja do pomanjkanja mlade delovne sile, ki bi jo bilo mogoče zaposliti. Z zaposlovanjem študentov bi prišli do „nove“ delovne sile.

Reforma proračunske porabe za socialno varnost

Ljudje se za načrtovanje družine odločajo vedno starejši. Tako je ljudi, ki študirajo in imajo hkrati otroke, zelo malo. Izjema je Švedska, kjer s socialnimi in ekonomskimi ukrepi spodbujajo študente k načrtovanju družine. Reforma bi torej lahko pripeljala do zmanjšanja neravnovesja.

Omogočanje delavske migracije (primer: projekt modra karta)

Glede na pomanjkanje delovne sile, bi bilo smotrno olajšati gibanje delovne sile v EU in s tem doseči porast delovnega prebivalstva. Raziskave namreč kažejo, da lahko pri tej stopnji rodnosti, kakršno imamo v EU sedaj, in pri stopnji migracije delavcev iz leta 2005 pričakujemo rast prebivalstva le še nekje do leta 2030.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes