22.01.2017
LJ
/ -9°

Več časa za plačilo prispevkov

"Zamik se uvaja za zagotovitev likvidnosti in s tem lažjega plačila davkov in prispevkov davčnih zavezancev," je pojasnila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Finance
V skladu z jeseni prenovljenim zakonom o davčnem postopku se uvaja petdnevni rok za plačilo dajatev, vendar ostaja nespremenjen rok za predložitev obračuna finančni upravi. (Foto: Thinkstock)

Podjetja imajo po novem nekaj več časa za plačilo davčnega odtegljaja in prispevkov za socialno varnost. V skladu z veljavno ureditvijo morajo delodajalci davčni odtegljaj, kot je denimo akontacija dohodnine, izračunati ob obračunu dohodka, plačati pa na dan njegovega izplačila zaposlenim. Isto velja za prispevke za socialno varnost.

Z uveljavitvijo novele zakona o davčnem postopku 1. januarja 2017 pa se bo uvedel petdnevni zamik plačila dajatev. To velja za vse zavezance za obračun davčnega odtegljaja in za vse zavezance za prispevke. Velja torej tako za delodajalce kot tudi druge izplačevalce dohodkov, prav tako pa tudi za samostojne zavezance za prispevke, denimo samozaposlene osebe, so pojasnili na finančni upravi.

Vlada je petdnevni zamik plačila teh dajatev predlagala z namenom lažjega plačila davkov in prispevkov. Na finančni upravi obenem opozarjajo, da ostaja nespremenjen rok, v katerem je treba predložiti obračun davčnega odtegljaja oziroma obračun prispevkov davčnemu organu. Plačnik davka mora to storiti najpozneje na dan izplačila dohodka, samostojni zavezanec za prispevke pa najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes