22.01.2017
LJ
/ -9°

Yahoo prenaša osnovno dejavnost

Yahoo namerava svojo osnovno dejavnost izločiti v novo podjetje in jo ločiti od svojega deleža v Alibabi. Yahoo je sicer prvotno nameraval v ločeno podjetje prenesti omenjeni delež v Alibabi.

Yahoo
Yahoo bo v ločeno podjetje prenesel osnovno dejavnost. (Foto: Reuters)

V skladu z novim načrtom naj bi Yahoo ustanovil novo podjetje in nanj prenesel vse premoženje razen deleža v Alibabi. Delnice novega podjetja bi bile razdeljene med obstoječe Yahoojeve delničarje.

Zaenkrat ni jasno, kaj bi operacija pomenila za nadaljnjo usodo že dlje časa pešajoče Yahoojeve osnovne dejavnosti. Po mnenju nekaterih analitikov bi moral Yahoo močno oklestiti nekatere dele svoje osnovne dejavnosti ali prodati podjetje. Za nekatere Yahoojeve dejavnosti naj bi se zanimal tudi ameriški operater Verizon.

Tržna vrednost Yahooja je ocenjena na 32 milijard dolarjev, vendar pa levji delež prispeva Yahoojev delež v Alibabi. Yahoo je 40-odstotni delež v Alibabi kupil leta 2005 za milijardo dolarjev. Večino je že prodal, ostal mu pa je še 15-odstotni delež, ki je trenutno vreden skoraj 30 milijard dolarjev.

Vse ostalo premoženje Yahooja, kot so spletni iskalnik in druge spletne vsebine ali platforme, pa je očitno občutno manj vredno. Yahoo je razmišljal, da bi s preostalim deležem Alibabe ustanovil posebno podjetje, kar bi povečalo vrednost za delničarje, vendar pa ob tem ni bilo gotovo, da ne bo treba plačati davkov.

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes