21.01.2017
LJ
/ -11°

Toliko več boste morali odšteti za škatlico cigaret

Cigarete se bodo podražile februarja in julija. Kadilci bodo za škatlico cigaret odšteli okoli 10 centov več, država pa bo zato na leto dobila dobrih 11 milijonov evrov več.

Vlada je potrdila besedilo uredbe o spremembi trošarin na tobačne izdelke, ki se bodo podražili v dveh delih, najprej februarja in nato julija.

Kajenje
Pričakovati je, da se bodo drobnoprodajne cene tobačnih izdelkov zaradi zvišanja trošarin povečale za tri do pet odstotkov. (Foto: Thinkstock)

Po besedah finančne ministrice Mateje Vraničar Erman gre za izvedbo enega izmed ukrepov, ki so jih napovedali decembra v povezavi z vložitvijo predloga zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov v zakonodajni postopek. Dodala je, da so se tedaj z ministrstvom za zdravje uskladili, da ne bodo uveljavljali posebnega tobačnega centa, temveč bodo prilagodili trošarinsko politiko.

"S predlagano uredbo se predlaga zvišanje trošarine na cigarete v dveh korakih, in sicer najprej s 106 na 109 evrov ter s 1. julijem na 111 evrov. Hkrati pa se za sorazmerno enak znesek predlaga tudi zvišanje trošarine na druge tobačne izdelke," je pojasnila. Zneski trošarine bodo tako višji tudi za cigare in cigarilose, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje.

Kot so po seji sporočili z urada vlade za komuniciranje, bo finančni učinek povišanja trošarin v dveh korakih znašal 11,3 milijona evrov na letni ravni oziroma 940.000 evrov na mesec. Zaradi enomesečnega zamika pri plačilu trošarine v državni proračun bo prvi finančni učinek viden šele marca letos. Učinek na prihodke v letu 2017 bo tako 8,7 milijona evrov in dodatnih 2,6 milijona evrov v letu 2018.

Na vprašanje, ali bodo sredstva namenjena ministrstvu za zdravje, je finančna ministrica odgovorila, da so se že lani dogovorili, da bodo ministrstvu za zdravje zagotovili dodatna sredstva v višini približno štirih milijonov evrov za preventivne aktivnosti na področju zdravja, a mora biti za tovrstne aktivnosti najprej pripravljen program. "Delno bodo tako sredstva namenjena ministrstvu za zdravje, dogovarjamo se tudi glede drugih rešitev, ki bodo za seboj potegnile zagotavljanje več proračunskih sredstev za področje zdravja. Trošarinski prihodki pa ostajajo del integralnega proračuna," je ponovila.

Cena trošarinskih izdelkov se po njenih besedah prosto oblikuje, zato je vprašanje, koliko jo bodo dvignili ponudniki. Ocenila je, da bodo kadilci za škatlico cigaret odšteli okoli 10 centov več. Ministrica je še dodala, da so na ministrstvu ocenili, da bo zaradi postopnega dviga trošarin prišlo do manjšega vpliva na upad prodaje trošarinskih izdelkov, a vseeno računajo na triodstotni padec prodaje. Kot je pojasnila, ocena izhaja iz dosedanjih ugotovitev ob dvigih trošarin.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes