21.01.2017
LJ
/ -11°

Zaradi kajenja ob 1000 milijard dolarjev letno

Kadi vsak peti starejši od 15 let: če bi vsaka država zvišala davke za tobačne izdelke za 0,80 dolarjev na zavojček, bi bili letni državni prihodki bogatejši za 140 milijard dolarjev.

Kajenje
Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje ali žvečenje tobaka, letno umre šest milijonov ljudi. (Foto: Thinkstock)

Potrošnja tobaka, kajenje in žvečenje, svetovno gospodarstvo vsako leto stane več kot 1000 milijard dolarjev, v najnovejši študiji ugotavljata Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in ameriški nacionalni inštitut za raka.

Tobačna industrija proizvaja izdelke, zaradi katerih prekmalu umre na milijone ljudi, gospodinjstva pa 'oropa' denarja, ki bi ga lahko namenila za hrano ali izobraževanje. Hkrati nalaga ogromne stroške za zdravstveno varstvo na ramena družin, lokalnih skupnosti in držav, je dejal pomočnik generalnega direktorja WHO Oleg Čestnov.

Na svetu je 1,1 milijarde kadilcev oziroma po tobačnih izdelkih posega vsak peti človek nad 15 leti. Večina uporabnikov tobačnih izdelkov oziroma 80 odstotkov vseh prihaja iz revnejših oziroma manj premožnejših držav.

WHO in ameriški nacionalni inštitut za raka ugotavljata, da bi lahko imeli ukrepi za zmanjšanje porabe tobaka ogromne pozitivne učinke. Če bi vsaka država zvišala davke za tobačne izdelke za 0,80 dolarjev na zavojček, bi bili letni državni prihodki bogatejši za 140 milijard dolarjev. Po mnenju omenjenih organizacij bi bilo zato 66 milijonov kadilcev manj.

WHO še opozarja, da številne države neprimerno porabljajo davščine za tobak. Za financiranje ukrepov za zmanjšanje kajenja oziroma žvečenje tobaka se namreč uporablja manj kot 0,4 odstotka odmerjenih davkov.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes