16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Do mirne starosti z nenavadnimi vlagateljskimi taktikami

Predstavljamo vam tri nenavadne vlagateljske ideje in strategije, ki lahko poskrbijo za vašo finančno varnost.

Eno osnovnih vlagateljskih pravil naj bi bilo, da od števila 100 odštejete število svojih let in tako dobite število, ki vam pove, koliko odstotkov vaših prihrankov vložiti v delnice. Toda, kot se je izkazalo v zadnjih letih, so delniški trgi nepredvidljivi in dobro je imeti pripravljene tudi alternativne taktike vlaganja.

Pujs na kupu denarja
Koliko želite privarčevati za starost? (Foto: iStockphoto)

Vse in še več v delnice
Kot izhaja iz zgornjega izračuna je pametno imeti več premoženja v delnicah, ko si mlad in odstotek potem zmanjševati s starostjo. Toda, ko smo mladi imamo prihranjenega le bore malo, če sploh kaj. Ekonomista iz znane univerze Yale Ian Ayres in Barry Nelebuff, sta v svojem delu “Vlaganje v različnih življenjskih obdobjih“ predlagala precej kontraverzno taktiko. Za vlaganje v delnice si denar izposodite in sicer po sistemu: za vsak lasten vložen evro, si enega sposodite.

Priporočata vlaganja v uveljavljena podjetja oziroma „blue chipe“. Ob tem ekonomista zagovarjata trditev, da mora biti vlaganje dolgoročno.

Njuna teza pravi, da bi morali pri tem, ko se odločamo, koliko svojega denarja bomo vložili v delnice, računati tudi na bodoče zaslužke. Ob morebitni izgubi denarja pa imajo mladi potencial, da lahko neuspeh pokrijejo z desetletij služenja denarja, ki jih še čakajo.

Težava je seveda v tem, da ljudi, predvsem mlade, obeti velikih zaslužkov hitro ponesejo. Tovrstno vlaganje je zelo tvegano in se lahko namesto z varno starostjo, konča v večnim odplačevanjem dolgov.

Delnic vas mora biti strah!
Taktiko, nasprotno zgoraj opisani, predlaga ekonomist iz Bostona Zvi Bodie. Opozarja, da so ljudje pri vlaganju v delnice velikokrat preveč optimistični. Splošno mnenje, da so delnice varna naložba, če gre za dolgoročno vlaganje na več deset let, se mu zdi napačno. Vlaganja vidi bolj kot igro na srečo in ga primerja z metanjem kovanca. Čeprav bi se morala z večjim številom metov kovanca verjetnost, da boste vrgli cifro ali glavo izenačiti, se vmes lahko razmerje spreminja. In tudi pri delnicah je igra bikovskih in medvedjih trendov zelo nepredvidljiva. Lahko ste vestno vlagali v delnice in imeli še leto dni pred upokojitvijo kupček denarja, ki vam zagotavlja mirno starost, pa se lahko situacija ravno ob vaši upokojitvi obrne hudo navzdol in v takem trenutku čakati nekaj let, da se situacija popravi je silno zoprno. Njegov nasvet: v delnice vlagajte takrat, ko lahko vlaganje podprete z dovolj visokimi dohodki, večino denarja pa vložite v obveznice.

Borza
Bodo delnice delale namensto vas? (Foto: Reuters)

Vložite vse naenkrat
V časih, ko se trendi na trgih spreminjajo hitreje kot smer vetra, si želi marsikateri vlagatelj zmanjšati tveganje z manjšimi vložki, ki jih razporedi na daljše časovne obdobje, kar naj bi mu omogočilo, da zajame tako bikovski kot medvedji trend in s tem zmanjša tveganje. Toda predvsem ameriški ekonomisti opozarjajo na oportunitetne stroške. Torej tisto, kar bi lahko zaslužili pa niste, ker ste vlagali, ko je bil trg v vzponu. Torej, če veste, oziroma pričakujete, da se bodo trgi dvignili in imate denar, ga vložite naenkrat in vaši dobički, če se rast tudi zgodi, bodo večji. Seveda glavni v celi enačbi je „če“.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes