21.02.2017
LJ
10° / 4°

Najdražje hotelske lokacije na svetu

Otok Capri, švicarska Ženeva in New York City – tri najdražje lokacije, ko želi truden popotnik leči k počitku. Po mednarodnih raziskavah našteti trije ponujajo najdražje hotelske sobe na svetu, tam zna spanec biti nemiren zaradi računa, ki vas bo čakal po prespani noči.

ženeva, švica, jet deau
Ena izmed najdražjih lokacij na svetu je prestižna Ženeva. (Foto: iStockphoto)

Eden največjih spletnih ponudnikov hotelskih storitev je pred dnevi objavil indeks cen hotelskih storitev, po njem se vidi, da so cene bile na najnižji stopnji pred šestimi leti, po svetovni gospodarski krizi pa naj bi vsaj v hotelirskem poslu se že pokazali prvi znaki okrevanja.

Globalno so se cene v drugem četrtletju tega leta zvišale za okoli dva odstotka, normalen odziv, pravijo hotelirji, saj so poslovneži in turisti ponovno začeli pripravljati kovčke in potovati naokoli.

Indeks izračunavajo in pripravljajo na podlagi 91.500 hotelov na 15.750 lokacijah po vsem svetu, podatki kažejo, da so v drugem četrtletju cene v povprečju narasle za en odstotek v Evropi in Oceaniji, tri odstotke v Severni Ameriki, kar pet odstotkov v Afriki, v Aziji in Južni Ameriki pa so cene ostale precej nespremenjene in stabilne. Neslavni zmagovalci, vsaj po dvigu cen, so italijanski otok Capri, prestižna švicarska Ženeva in 'veliko jabolko' New York City.

Po vsem svetu narašča število hotelskih rezervacij, ljudje potujejo več.
Victor Owens, Hotels.com

Na Capriju so se cene dvignile za kar sedem odstotkov, s čimer so Italijani z lestvice najdražjih izrinili mondeni Monte Carlo, ki je držal prvo mesto leta 2009. Ženeva, pa tudi Švica nasplošno, se je tudi močno podražila, nekaj zaradi želje po višjem zaslužku, nekaj pa zaradi neugodnega menjalnega tečaja med evrom in frankom.

Hotelske storitve, predvsem nočitve, so višje za povprečno osem odstotkov, absolutni zmagovalec pa je mesto, ki nikoli ne spi, to je New York City, kjer so cene narasle za kar 14 odstotkov!

V vrhu najhujših podražitev so še Dubrovnik, Benetke, Rio de Janiero, Pariz, otok Bali in London. Opazni skoki so bili tudi v filmskem Cannesu na francoski Azurni obali, kjer pač izkoristijo slavo lepotcev in lepotic, kot je na primer Angelina Jolie, redna gostja tamkajšnjih hotelov.

hotel copacabana, rio de janeiro
Hotel Copacabana Palace v Riu de Janeiru, kjer so se leta 2008 zbrali tudi svetovni voditelji. (Foto: Reuters)

Na že omenjenenem indonezijskem otoku Bali, kjer je nazadnje svoj novi film 'Eat Pray Love' posnela Julia Roberts, je hotel, kjer je bivala filmska ekipa, svoje cene dvignil kar za 57 odstotkov! Drugi najvišji posamezni skok je bila veriga hotelov v južnoafriškem Cape Townu, funkcionarjem so zaračunali za 53 odstotkov več.

Na drugi strani pa so na nekaterih lokacijah morali cene znatno spustiti, posebej na mednarodnih destinacijah, kot so Abu Dhabi, Dubaj in Reykjaviku.

Cena za hotelsko sobo je v Abu Dhabiju padla za kar 46 odstotkov, kar je posledica drastičnega povečanja hotelskih kapacitet na eni strani in svetovne gospodarske krize, ki je priprla denarno pipico turistom, željnim popotovanja.

Islandija, ki je bila pred zlomom finančnega sistema ena dražjih turističnih destinacij, je cene spustila za povprečno 18 odstotkov, svoje pa je naredil tudi izbruh vulkana Eyjafjallajökull, posledično so hotelske sobe samevale, saj tja, tudi, če bi hoteli, ne bi mogel leteti nihče.

Padec cen so zabeležili še v Moskvi za osem odstotkov, v Budimpešti za sedem odstotkov, v Kopenhagnu, Cancunu, Atenah, Taipeju in v Dublinu pa so hotelske nočitve cenejše za povprečno šest odstotkov.

Islandija
Tudi izbruh vulkana Eyjafjallajökull je pripomogel k znižanju cen hotelskih storitev v Reykjaviku. (Foto: Reuters)

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
Nina Langerholc 09.10.2010 14:07:18
Preden pišete, da turisti, tudi če bi hoteli, ne bi mogli leteti v Reykjavik, se pozanimajte, kje je lokacija vulkana - več kot 100 km stran in to v narodnem parku, kjer ni hotelov! Na znižanje cene je vplival izključno finančni zlom, saj so navdušenci vulkanologije drli na Islandijo v tistem času.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Vas je strah, da se ne boste znali prilagoditi digitalizaciji in da boste ostali brez dela?

calculate
glossary
indexes
indexes