21.02.2017
LJ
10° / 4°

Največjo vrednost imajo kovanci

Slovenski spominski evrski kovanci so med numizmatiki zelo zaželeni. Spominski kovanec za dva evra lahko na Ebayu prodate za skoraj devet evrov.

Zlatniki
Zlatniki so varna naložba. (Foto: Reuters)

Deželna banka Slovenije (DBS) bo tudi v letih 2009 in 2010 prodajala numizmatične vrednosti. Tako bo že 5. januarja 2009 v svojih 88 poslovalnicah po državi ponudila spominski kovanec za dva evra, ki ga bo Slovenija skupaj s preostalimi članicami evrskega območja izdala ob 10. obletnici Ekonomske in monetarne unije. Obseg emisije bo milijon kosov. Spominski in zbirateljski kovanci, izdani v Sloveniji, pa so očitno lahko tudi priložnost za zaslužek, saj so spominski kovanci za dva evra, ki so bili izdani v preteklih letih, na Ebayu vredni od štiri dolarje do skoraj devet evrov. Ob tem so manjši kovanci še toliko bolj mikavni, saj jih bodo prodajali po nominalni vrednosti, torej dva evra.

DBS bo v začetku februarja 2009 ponudila še zbirateljski zlatnik in srebrnik, izdana ob stoletnici rojstva slikarja Zorana Mušiča. V maju ali juniju naj bi na trg prišla še zbirateljska kovanca, ki bosta obeležila stoletnico prvega poleta z motornim letalom na Slovenskem. Pri obeh projektih bo nominalna vrednost 100 (zlatnik) oziroma 30 evrov (srebrnik), prodajna pa 180 oziroma 40 evrov. Izdali bodo tudi zbirko evrskih kovancev za leto 2009. Zlatniki bodo vsebovali kar 7 gramov zlata, kar pomeni, da bodo ne glede na dogajanje na trgih valut ohranjali svojo vrednost. Spominski kovanci bodo izdani v emisijah šest in osem tisoč kovancev, ki pozneje ne bodo dokovane.

Direktor oddelka za gotovinsko poslovanje v Banki Slovenije Brane Bertoncelj je pojasnil, da se je trg numizmatičnih vrednosti z vstopom Slovenije v EU zelo povečal. "To je vplivalo na povpraševanje, zdaj imamo približno milijon zbirateljev," je dejal in dodal, da se v Sloveniji s tovrstnim zbirateljstvom ukvarja od 4000 do 5000 ljudi. Spominski kovanec ob obletnici EMU je že v trezorjih Banke Slovenije, tako kot vsi drugi numizmatični kovanci pa je bil skovan na Finskem.

Evri
Milijon kovancev za dva evra že čaka na nove lastnike. (Foto: POP TV)

"Zavedamo se, da je povpraševanje večje od ponudbe, zato bomo postopke poenostavili,“ je glede prodaje numizmatičnih kovancev pojasnil izvršni direktor področja poslovna mreža v DBS Slavko Gaberc. "Špekulantskim nakupom se ni mogoče izogniti,“ je še dodal. Glede na veliko povpraševanje v letu 2008 so za tokratne izdaje pobirali tudi prednaročila, ki vsakemu, ki se je prijavil, omogočajo nakup vsaj enega kovanca. Prednaročila pobirajo tudi že za izdaje v letu 2010.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik uprave DBS Draško Veselinovič, je bila banka, ki je že letos prodajala numizmatične vrednosti, na razpisu Banke Slovenije izbrana za enako nalogo tudi v letih 2009 in 2010.

Denar od prodaje kovancev se steka v državni proračun, da bi pokrili stroške izdelave kovancev, pa morajo prodati vsaj 80 odstotkov izdaje.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
laufer 18.12.2008 12:49:40
DENAR IMEJTE V GOTOVINI!
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Vas je strah, da se ne boste znali prilagoditi digitalizaciji in da boste ostali brez dela?

calculate
glossary
indexes
indexes