22.01.2017
LJ
/ -9°

Namesto evra kanadski dolar?

Islandija, ki je bila pred finančnim zlomom leta 2008 tik pred tem, da postane del evropske finančne unije, se danes vse bolj oddaljuje od ideje, da bi jim po denarnicah žvenketali evri. Vse bolj jih zanima kanadski dolar.

kanadski dolar

Islandija, ki po finančnem zlomu leta 2008 piše najlepšo zgodbo o premagovanju krize, bo očitno zopet presenetila finančne kroge. Vedno bolj na glas namreč razmišljajo o tem, da bi svojo krono zamenjali za kanadski dolar. Kljub temu da je uradni položaj njihove vlade še vedno, da se želijo približati Evropi, pa so nedavne raziskave javnega mnenja pokazale, da bi kar 70 odstotkov prebivalcev države kot svojo valuto najraje videli kanadsko valuto.

Čeprav se na prvi pogled izbira valute zdi malce nenavadna, pa je v resnici povsem logična. Obe državi sta namreč članici Arktičnega sveta, preko katerega so razdeljene pristojnosti nad skrajnim severom zemeljske oble, glavno vlogo pa bo svet imel predvsem pri izkoriščanju naftnih zalog, ki naj bi ležale pod morsko gladino. V svetu so poleg Islandije in Kanade še ZDA, Rusija, Norveška, Finska, Švedska in Danska (skupaj z Grenlandijo in Ferskimi otoki). Ob tem ne gre zanemariti podatka, da so prav kanadske banke od Švicarjev prevzele primat najbolj varnih bank na svetu.

O prevzemu kanadske valute naj bi poleg Islandije resno razmišljali tudi na Grenlandiji, kjer sedaj uporabljajo dansko krono. To bi pomenilo, da bi v Arktičnem svetu kar tri od 10 držav kot valuto uporabljale kanadski dolar.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 5
 
Jimi1 01.06.2012 18:54:09
Za Evrokrate je Islandsko reševanje krize prava nočna mora.... Niso dokapitalizirali zavoženih bank s slabimi krediti, pač pa so jih pustili propasti in pozaprli blizu 2000 odgovornih. Vlaganja v finančni sektor so pomenila nacionalizacijo institucij, ki so dobile državni denar. Prišlo je do velike zamenjave v politiki, odpovedali so se tonečemu Evru. Ljudje (tudi bogataši) so izgubili svoje prihranke, devalvirana valuta pa je močno povečala konkurenčnost.

Kot sem rekel, debele Evrokratske riti takšne rešitve pod nobeno ceno ne bi bile pripravljene sprejeti....
Tomozuki 17.05.2012 15:56:09
Največja fora je, da se iz Islandskega primera ljudje nič ne naučijo. Pa so se dokazano uspešno spopadli s krizo in splezali iz nje.
Balki30 27.05.2012 18:40:14
Ja, ampak vsi ne bi mogli naredit tega.Eden lahko neha plačevat račune in bankrotira, če pa to naredijo vsi ali večina pa sledi velika depresija kakršno je svet že videl.Slovenija je majhna in nepomembna in bi si kaj takega lahko privoščila, če ne bi sledili še ostali.
 
Kolani 17.05.2012 15:01:55
To bi pa bila klofuta Evropi.
zez 17.05.2012 15:25:38
pametno....vedo kaj hocejo
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes