18.01.2017
LJ
-0° / -5°

Kako se je lahko tako zmotil?

Finančni strokovnjaki, ki dnevno analizirajo razmere na finančnih trgih, radi tudi napovedujejo, kaj se bo zgodilo v prihodnje. A še tako izobraženi in informirani se večkrat zmotijo.

Vstopili smo v leto 2012, ki vlagateljem ne obeta mirnega spanca, saj so finančni in kapitalski trgi še vedno pod močnim pritiskom evropske dolžniške krize, ohlajanju kitajskega nepremičninskega trga in neuspelih ameriških poskusov sprejetja ukrepov za znižanje javnega dolga. Poglejte, kakšne naložbene ideje za leto 2012 ima Alex Dumortier z investicijskega portala The Motley Fool. Preveril je, katere njegove napovedi so se uresničile v letu 2011 in dodal nekaj novih za leto 2012.

1. Donosnost delnic bo višja od obveznic: NAPAČNO

graf
Vir: Google Finance

►Donosnost delnic na letni ravni: 0,9 odstotka (indeks S&P 500 Total Return) – MODRA
►Donosnost obveznic na letni ravni: 7,3 odstotka (indeks Barclays Capital U.S. Aggregate Bond) – RDEČA

Investicijski svetovalec Dumortier ugotavlja, da je bila njegova napoved popolnoma napačna. Na letni ravni so po gledanih indeksih obveznice prehitele delnice v donosnosti v letu 2011 za skoraj 6,5 odstotne točke, kar pa še ni vse. Na začetku leta je predvideval, da se bodo povečali nakupi lastnih delnic in povečale aktivnosti prevzemov in združitev. Slednje se je sicer zgodilo, saj so delniške družbe v indeksu S&P leta 2011 kupile za 55 odstotkov več lastnih delnic  kot leto prej, zgodilo pa se je tudi za 15 odstotkov več prevzemov in združitev. Vseeno pa se na delniške trge niso vrnili posamezni vlagatelji, kot je predvideval.

2. Delnice z veliko in mega tržno kapitalizacijo bodo presegle delnice z majhno: PRAVILNO

Glavobol ob gibanju tečajev
(Foto: Reuters)

►Mega kapitalizacija: 2,5 odstotka (indeks Russell Top 200)
►Velika kapitalizacija: 1,2 odstotka (indeks Russell 1000)
►Majhna kapitalizacija: –3,7 odstotka (indeks Russell 2000)

Bodo delnice z mega in veliko tržno kapitalizacijo prehitevale po donostnosti delnice z majhno tržno kapitalizacijo tudi v letu 2012? Po mnenju Dumortierja zagotovo, saj imajo vlagatelji na trgih z visoko volatilnostjo in negotovimi makroekonomskimi kazalci raje delnice velikih, priznanih in uveljavljenih podjetij. Verjetno bodo delnice z veliko kapitalizacijo presegle delnice z majhno, medtem ko bodo delnice z mega tržno kapitalizacijo presegle oba segmenta.

3. Zlato bo preseglo 1.600 dolarjev in 1.150 dolarjev: DELNO PRAVILNO

zlato2011
Vir: kitco.com

►Najvišji zaključni tečaj na letni ravni: 1.895 dolarjev na unčo (31,1-grama)
►Najnižji zaključni tečaj na letni ravni: 1.319 dolarjev za unčo (31,1-grama)
►Donosnost na letni ravni: 13,7 odstotka

Ta napoved mu je delno uspela. Uresničitev napovedi, da bo zlato preseglo 1.600 dolarjev za unčo (31,1-grama) v letu 2011, je bila skoraj zagotovljena, ko se je zlato povzpelo na rekordne vrednosti in med trgovanjem preseglo celo 1.900 dolarjev na krilih evropske dolžniške krize. Od rekordnih vrednosti je zlato izgubilo dobro mero svojega poleta in se vrnilo na raven okoli 1.600 dolarjev. Po mnenju Dumortier je imeti zlato v svojem portfelju, kljub evropski dolžniški krizi, ki je daleč od rešitve, zelo tvegano, celo bolj kot na začetku lanskega leta.

4. Facebook bo izpeljal prvo javno ponudbo delnic: NAPAČNO

s profilom ali brez facebook vam sledi - 4
(Foto: usatoday)

''Mislil sem, da bo Facebook zagotovo lansiral prvo javno ponudbo delnic leta 2011, ker naj bi bili uslužbenci Facebooka in zasebni investitorji tega družbenega omrežja neučakani zaradi želje po monetiziranju dobičkov, ki bi jih lahko dosegli s prodajo svojih deležev, saj je bil celotni sektor družbenih omrežij med vlagatelji zelo zaželen,'' je povedal Dumortier. Prvo javno ponudbo delnic je leta 2012 izpeljalo veliko podjetij, ki se ukvarjajo z družbenimi omrežji, kot sta LinkedIn in GroupOn, vseeno pa tega ni izpeljal Facebook. Slednji namerava svoje delnice ponuditi javnosti v letošnjem letu.

Vsekakor bomo morali počakati, da bomo videli, katere napovedi Alexa Dumortierja se bodo uresničile in katere ne! Kaj pa vi pričakujete v letu 2012 na finančnih trgih? Svoje mnenje delite z nami na Facebooku!

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 2
Spetsnaz 05.01.2012 12:15:11
In kaksno zvezo ima ta za lase privlecen clancek z Paris Hilton ?
gonisevpizdo 05.01.2012 16:36:39
Pritegne te (bruham)
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes