21.02.2017
LJ
10° / 4°

Še najstniki, pa že milijonarji!

Današnji svet je narejen tako, da omogoča hitre zaslužke. Predstavljamo najstnike, ki niso čakali na šolsko izobrazbo, ampak so s svojo podjetniško žilico že na začetku svojega življenja ustvarili ogromno premoženje.

Nove tehnologije, internet in družbena omrežja nudijo velike priložnosti za zaslužek. In kdo bi bil bolj primeren za zaslužke kot tisti, ki jih najbolj razumejo, torej mladi? Po poročanju revije The Wall Street Journal število mladih podjetnikov narašča, prav tako pa njihovi zaslužki.

Mladi bogataši - 3
Mladi so polni podjetniških idej.

Diane Keng je danes stara 20 let. Pri 18 letih je imela že svoje tretje "start up“ podjetje. Internetna stran MyWeboo.com, ki sta jo zasnovala skupaj z bratom, je namenjena lažjemu upravljanju z družbenimi omrežji. Kljub temu da je na njenem računu že več denarja, kot ga bo večina njenih vrstnikov uspela zaslužiti v celem življenju, še vedno vsako jutro vstane, gre v šolo in po pouku še na trening badmintona. Diane pravi, da je pri sklepanju poslov ne ovirajo leta, spol in pomanjkanje izkušenj, zagotovo pa ji je pomagalo 100.000 dolarjev začetnega kapitala, ki ji ga je namenil oče, upravljavec enega izmed številnih skladov tveganega kapitala.

Samo na njeni srednji šoli je med dijaki kar 10 podjetnikov, ki veliko podpore, predvsem pa znanja, dobijo kar pri pouku, kjer jih učijo podjetništva in jim podajajo osnove ekonomije.
Silicijeva dolina, od koder prihaja Diane, je polna zgodb o uspešnih mladih podjetnikih.

Gurbaksh Chahal
Gurbaksh Chahal je za uspeh podjetja pustil šolo, vendar je pozneje prejel častni doktorat univerze Pace iz New Yorka.

Gurbash Chahal je pri 16 letih ustanovil internetno oglaševalsko podjetje Click Agents, ki ga je že dve leti pozneje prodal za 40 milijonov dolarjev. Nato je ustanovil internetno oglaševalsko mrežo Blue Lithium in jo pri 25 letih prodal družbi Yahoo za neverjetnih 300 milijonov dolarjev.

Kristopher Tate je pri 16 letih ustanovil eno najbolj popularnih internetnih strani za deljenje fotografij Zooomr. Danes je star 22 let, sedež podjetja pa je preselil na Japonsko, kjer je lansiral tudi prvo VIP-družbeno omrežje, katerega člani so najbolj znani japonski poslovneži.

Mladi bogataši - 2
Kristopher Tate, ustanovitelj internetne strani Zooomr (Foto: flickr.com)

Ryan Allis in Aaron Houghton sta pri 17 letih ustanovila podjetje iContact, ki se ukvarja z oglaševanjem preko elektronske pošte. Njuno podjetje ima danes 190 zaposlenih ter 26,4 milijona prihodkov letno. Vsako leto en odstotek dobička in časa zaposlenih namenita v dobrodelne namene.

Toda uspešna podjetniška pot v najstniških letih zahteva svoj davek. Gurbash Chahal je pustil šolo in svoji prvi dve podjetniški leti, od ustanovitve pa do prodaje podjetja Click Agents, praktično živel v pisarni. Da je za uspeh ideje žrtvoval svojo mladost, je povedal že v mnogih intervjujih.

Mladi, ki si želijo uspeti v podjetništvu, se morajo zavedati, da ogromno, po nekaterih raziskavah kar od 90 do 95 odstotkov tako imenovanih "start up“ podjetij, propade. Tudi pričakovanja mladih so večja. Glede na raziskave internetne strani YouNoodle, ki spremlja uspešnost start up podjetij, imajo mladi veliko večja pričakovanja kot starejši in so za uspeh pripravljeni čakati manj in pričakujejo več zaslužka. Če se mlademu človeku zrušijo sanje, lahko to pusti usodne posledice za vse življenje.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

 

Anketa

Vas je strah, da se ne boste znali prilagoditi digitalizaciji in da boste ostali brez dela?

calculate
glossary
indexes
indexes