24.01.2017
LJ
-3° / -8°

Stari telefoni polni zlata?

Največ zlata na svetu se še vedno uporabi za izdelovanje nakita. Njegova uporaba pa je pogosta tudi v številnih drugih dejavnostih. Med drugim ga najdemo tudi v mobilnih telefonih.

Če ste mislili, da je edina vrednost zlata v tem, ker se lepo sveti, ste se seveda zmotili. Zlato je mehko in se ga da zato izredno lepo oblikovati, je izreden prevodnik električne energije, poleg tega pa ne oksidira. Zato je njegova uporaba pogosta v številnih dejavnostih.

Zlati zobi
Zlato je z zobmi povezano že tisočletja.

Ste vedeli, da ga v zobozdravstvu uporabljajo že skoraj tri tisoč let? O njegovi uporabi lahko beremo tudi v prvi zobozdravstveni knjigi, v kateri so zapisali, da so luknje v zobeh prekrivali z zlatimi lističi. Stoletja pozneje ga še vedno uporabljajo za izdelavo prevlek, mostičkov in plomb, saj v stiku s človeškim organizmom ne povzroča nikakršnih škodljivih reakcij.

Ker je odličen prevodnik električne energije, ga najdemo v skorajda vsaki moderni komunikacijski napravi. Z njegovo uporabo se podaljšuje življenjska doba naprav, saj ne oksidira. Za kar 500 milijonov dolarjev zlata naj bi letno vgradili v telefone. V povprečju naj bi bilo v vsakem telefonu za okoli 50 ameriških centov zlata, v nekaterih pa za kar 2,5 dolarja.

Mobilni telefoni nekoč - 5
V nekaterih telefonih naj bi bilo tudi do 50 miligramov oziroma za več kot dva evra zlata.

Žlahtno kovino najdemo tudi v namiznih in prenosnih računalnikih, kjer jo uporabljajo pri izdelavi procesorjev, spominskih enot in matičnih plošč. Zlato je zaradi svoje prevodnosti nepogrešljivo tudi pri opremi za prenos podatkov, izredno pa ga cenijo tudi avdiofili.

Že 4500 let ga uporabljajo v medicini, danes v glavnem za zdravljenje bolnikov z artritisom. Uporabljajo ga pri terapiji za lajšanje bolečin, zdravljenje poškodb kosti in manjšanje oteklin. Terapija z injekcijami je izredno zahtevna in traja kar 22 tednov.

avto zlat - 3

Znana je tudi uporaba zlatih lističev v umetnosti, restavratorstvu in celo kulinariki. Ker je zlato možno oblikovati v izredno tanke lističe, ga uporabljajo za pozlatitev različnih stavb in predmetov. Znana pa so tudi umetniška dela, ki so narejena iz čistega zlata.

Uporabno je tudi pri raziskovanju vesolja, saj predmete in plovila, ki jih pošiljajo izven Zemljinega zaščitnega plašča, pozlatijo, saj odbija infrardeče sevanje in tako preprečuje, da bi se pretirano segreli. Celo vizirji na oblačilih astronavtov naj bi bili prevlečeni s tanko zaščitno plastjo zlata.
 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes