16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Zakaj je tako vesel? Poglejte, kaj si je spet privoščil!

Podržavljeno britansko banko Northern Rock je vlada prodala Virgin Moneyju, ki je v lasti milijarderja Richarda Bransona, za 874,4 milijona evrov.

Richard Branson
Richard Branson z nakupom banke Northern Rock pluje v nove vode. (Foto: Reuters)

Propad britanske banke Northern Rock leta 2007 je bil eden izmed prvih znanilcev bližajoče krize. Britanska vlada je takrat banko podržavila, da bi zaščitila njene komitente, sedaj pa jo bo ponovno privatizirala oziroma prodala zasebnemu lastniku. Kot kupec se je pojavila družba Virgin Money, ki deluje znotraj koncerna Virgin, ki ga vodi Richard Branson. Za banko bodo odšteli 874,4 milijona evrov pologa, v naslednjih petih letih pa bodo morali državi plačati skupaj s pologom plačati 1.170,5 milijona evrov. Del kupnine so pri Virgin Moneyju zbrali tudi od investitorjev v Abu Dhabiju.

Britanska vlada je za reševanje propadle banke namenila 1.638,8 milijona evrov, kar pomeni, da bodo s prodajo banke Virgin Moneyju dejansko izgubili okoli 400 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Banka Northern Rock ima 75 poslovnih enot, zaposluje 2.100 bančnih uslužbencev, in ima en milijon komitentov. Britanski kancler George Osborne, ki je zadolžen za vse državne gospodarske in finančne zadeve, je vztrajal, da je to najboljša ponudba, ki jo bodo dobili, da država izstopi iz lastništva banke.

'To bo dobra stvar za britanske potrošnike, ker bomo imeli novega močnega konkurenta med britanskimi finančnimi institucijami, kar se bo odrazilo v boljših ponudbah za družine, večji ponudbi proizvodov in večji konkurenci,' je še povedal Osborne in dodal, da je prodaja banke tudi dobra za britanskega davkoplačevalca, ker bodo povrnili nekaj davkoplačevalskega denarja, ki ga je v bančni sistem vložila prejšnja vlada. Vseeno pa se britanski mediji sprašujejo, če bo država uspela dobiti nazaj davkoplačevalski denar, ki ga je vložila za reševanje slabih delov Northern Rocka, ki so mimogrede še vedno v državni lasti, RBS in Lloydsa.

Virgin se ukvarja s finančnimi storitvami že 17 let, saj prodajajo kreditne kartice in zavarovanja. Blagovno znamko Northern Rock nameravajo prenoviti in se usmeriti v hipotekarna posojila in bančne vloge. Vlada se je z Virginom glede prodaje banke dogovarjala zadnja tri leta. Poleg Virgina pa bo denar v Northern Rock vložil tudi Abu Dhabi prek družbe Stanhope Investments, ki namreva pridobiti 10-odstoten lastniški delež.

Lastnik Virgina Richard Branson je dejal: 'Bančništvo v Veliki Britaniji potrebuje sveže ideje in novo konkurenco. Počaščen sem, da bomo dobili priložnost delati z zvestimi uslužbenci Northern Rocka in skupaj ustvarili novo moč na trgu.' Branson je še dodal, da so z Virginom že v preteklosti vstopili v nove sektorje, da bi izboljšali storitve in ponudili strankam dodano vrednost. 'Enako pa nameravamo to storiti tudi v bančništvu,' je zaključil eden izmed najbogatejših Britancev.

Ne pozabite nas spremljati na Facebooku!

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes